S rozvolněním otevírají školy na Jičínsku dveře veřejnosti. Lákají na venkovní hry a naučné stezky, zúčastnit se mohou děti i dospělí

09. 06. 2021 Zprávy « zpět

Jičínsko – Dvaadvacet základních a mateřských škol na Jičínsku se připojilo k aktivitě Otevřeno pro vzdělávání, v rámci níž otevírají dveře veřejnosti a připravují akce pro děti i dospělé. V aktuální době jsou to především venkovní hry a naučné stezky, soutěže, videa z prostředí škol, tipy na rozvojové aktivity s dětmi nebo videonávody na tvoření či domácí pokusy. Po rozvolnění se však připravují i školní slavnosti, dny otevřených dveří a další akce a příležitosti, jak poznat atmosféru a prostředí škol jinak než jen ze školních lavic.

Během června probíhají především zábavně-naučné hry. Poznávat květiny a traviny se mohou zájemci vydat do Markvartic na pozemky Planta naturalis. Naučnou stezku Květiny našich luk připravila MŠ Markvartice 10. a 11. června v čase od 14 do 17 hodin a 12. června od 10 do 17 hodin. V pátek a v sobotu bude navíc stezka zpestřena o vystoupení dětí z mateřinky. ZŠ Husova v Jičíně pak zve všechny od 6 do 99 let ke hře Questing na Čeřovce. Plnění úkolů probíhá u skautské chaty od 1. do 29. června. Stále je navíc možné zapojit se do venkovních her v Jičíně a okolí Cesta za pokladem od ZŠ Železnická a Poklad pana Tučňáka od ZŠ Poděbradova, které byly spuštěny již v předchozích měsících.

Akce zastřešuje Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro ORP Jičín (MAP), který sdružuje všechny školy a další organizace v regionu pracující s dětmi do 15 let. Aktivity probíhají od roku 2016, aktuálně běží druhá fáze projektu v objemu 12,5 milionu korun, která potrvá do května příštího roku. „Úzce spolupracujeme především se školami a školskými zařízeními, máme pod sebou 46 subjektů, základních a mateřských škol, ale i základní umělecké školy, spolupracujeme s K-klubem a dalšími partnery, kteří se zapojují do vzdělávání a výchovy dětí,“ řekla manažerka spolupráce MAP Ludmila Bretová.

Mimo aktivity Otevřeno pořádá MAP také vzdělávací akce pro odbornou i širokou veřejnost. Ve čtvrtek 10. června proběhne v prostorách jičínského zámku beseda s Bobem Kartousem na téma No Future: Budoucnost české společnosti v souvislosti s výchovou. O tom, jak se změnil svět za posledních 20 let, jaká je nastupující generace ovlivněná digitální dimenzí a k čemu mají rodiče vést děti v dnešní době, si můžete přijít poslechnout a diskutovat od 16 hodin do prostor jičínského zámku. Na besedu je třeba se předem přihlásit.

Aktuální část projektu s číslem dvě probíhá už od roku 2018, a organizátoři se tak museli vypořádat i s koronavirovou situací, která jim zasáhla do práce a plánovaných akcí. Na druhou stranu přinesla nové příležitosti. „Pandemie samozřejmě výrazně ovlivnila i náš projekt, ne ale až tak v míře konání vzdělávacích akcí, protože ty se nám podařilo přesunout do online prostoru. Začátky byly náročné pro nás i účastníky akcí, ale postupem času se to zdokonalilo ze strany lektorů i ze strany učitelů a účastníků obecně. I díky tomu, že jsme fungovali v online prostoru, mohlo aktivit proběhnout víc než v předchozích letech, bylo to pro mnohé dostupnější. I když se těšíme, že se budeme setkávat osobně, vidíme, že online prostor je dobré využívat a má své bonusy a že v tom částečně budeme pokračovat,“ uvedla Ludmila Bretová.

Všechny informace k aktivitám Otevřeno pro vzdělávání a pozvánky na aktuální akce jsou dostupné na map.otevrenezahrady.cz. (zan)