Na modernizaci městské kotelny za 25 milionů si jičínská správa nemovitostí půjčí peníze od banky na pět let

11. 06. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Městská kotelna u stadionu stojí před zásadní modernizací. Správa nemovitostí města Jičína tam plánuje výměnu dosluhující trojice jednotek, které zajišťují společnou výrobu elektřiny a tepla, za nové. Investici, která má přinést úsporu provozních nákladů, bude zčásti financovat úvěrem.

„Proběhlo výběrové řízení na výměnu kogeneračních jednotek kotelny u stadionu. Spolu se servisem po dobu deseti let jde o zakázku za téměř 25 milionů korun,“ informoval místostarosta Jičína a předseda představenstva Petr Hamáček po rozhodnutí valné hromady společnosti, která je pod stoprocentní kontrolou města.

Správa nemovitostí města Jičína (SNMJ) uzavře smlouvu o dílo s firmou CHP trading, která vzešla jako vítěz z výběrového řízení. Servis kotelny, který byl také součástí zakázky, bude provádět ve spolupráci se společností Viessmann. Cena díla je 16 milionů korun, servis přijde na 8,91 milionu.

„Tyto kogenerační jednotky jsou pro město velmi důležité, protože dodávají elektřinu jak do sportovního areálu, tak pro samotný provoz tepelné soustavy, čímž se výrazně šetří. Tento způsob výroby elektřiny stát podporuje, je to velmi efektivní, odpadní teplo se využívá k ohřevu vody pro sídliště. Ekonomicky to pomáhá k tomu, aby mohla společnost dodávat teplo za velmi solidní cenu,“ zdůraznil Hamáček.

Investiční akci bude SNMJ částečně financovat úvěrem. Mělo by jít o osm milionů korun na dobu pěti let s možností předčasného splacení. (zan)