Domácnosti v dalších jičínských čtvrtích by si měly do října vyzvednout nové nádoby na odpad. Lidé budou třídit doma

14. 06. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Už od října začnou lidé žijící v několika dalších lokalitách ve městě třídit odpad doma. Z ulic zmizí tradiční kontejnerová hnízda a namísto nich dostanou domácnosti menší sběrné nádoby přímo do domu. Jde o rozšíření takzvaného systému door to door nebo také dům od domu, který už v Jičíně otestovali.

„V současnosti tímto způsobem svážíme v Sedličkách, Allanových sadech a na Větrově. Už během letošního roku rada schválila rozšíření do Hradecké a Křižíkovy ulice, do Robous, Popovic, Moravčic, Popoviček, Hubálova a Soudné. Jak nám postupně dodavatelé dodávají nádoby, vidíme, že si můžeme troufnout i na další rozšíření. Tím je Čeřovka, Holínské Předměstí a ulice Na Tobolce, Vrcha a K Vápenkám,“ informoval jičínský místostarosta Jan Jiřička.

Po roce fungování pilotního projektu v Sedličkách, Allanových sadech a na Větrově zaznamenala radnice pozitivní efekt. Lidé vyjádřili v anketě spokojenost, a navíc se v těchto čtvrtích separace odpadu skutečně zlepšila. Třídění je totiž adresnější a podporuje osobní zodpovědnost za třídění.

„Slibujeme si od toho, že dále snížíme objem netříděného, tedy směsného komunálního odpadu, který končí v běžných popelnicích. Jsme vázáni jednak novým předpisem a jednak ekonomickým zájmem, abychom co nejméně směsného odpadu odváželi na skládku,“ řekl Jiřička.

Domácnosti, kterých se změna nově týká, by si měly vyzvednout individuální odpadní nádoby v garážích bývalých kasáren. Vydávání nádob na bioodpad začalo v předstihu, v červnu začíná hlavní výdej barevných popelnic. Od 4. října pak budou v zasažených čtvrtích zrušena veřejná kontejnerová hnízda.

„Průběžně občany informujeme pomocí dopisů do schránek, kdy a jak u nich systém odstartuje. Do 4. října letošního roku by si tak občané dotčených lokalit měli vyzvednout barevné nádoby na tříděný odpad v bývalých kasárnách, kde je vydávají Technické služby,“ popsal místostarosta.

Snahou města je rozšířit nový systém postupně do všech čtvrtí, kde je aplikovatelný. To platí většinou o místech, kde převažuje zástavba rodinných domů. Podstatně hůř ho lze realizovat na sídlištích. „Rozšíření systému door to door směřuje hlavně k rodinným domům, individuálnímu bydlení, protože na sídlištích je to samozřejmě složitější. Další rozsáhlá zástavba rodinných domů je na Novém Městě od Lidického náměstí po ulice Přátelství a Na Jihu, tam budeme pravděpodobně pokračovat v dalších etapách,“ naznačil Jiřička.

V době rozšíření svozu už budou Technické služby disponovat také novým svozovým autem, které obsluhu většího území usnadní.

„Sídliště dost dobře třídí plasty, papír a sklo, na druhou stranu víme, že ve směsném odpadu je vysoké procento potravin, které u rodinných domků končí častěji třeba ve vlastních kompostérech. Cestou by tak mohlo být zavést na sídlištích sběrové kontejnery na potraviny, které nebyly spotřebovány,“ naznačuje místostarosta, jak by bylo možné do budoucna zlepšit nakládání s odpady i v místech s hustou zástavbou bytových domů. (zan)