Houslista Pavel Šporcl vystoupí v Jičíně. Začíná letošní festival Hudba z ráje

15. 06. 2021 Zprávy foto: 2 « zpět

Jičín - Prvním hvězdným hostem letošního festivalu Hudba z ráje bude houslista Pavel Šporcl. Společně se sopranistkou Karolínou Cingrošovou a kytaristou Lukášem Sommerem vystoupí v Jičíně v pátek 25. června od 20 hodin na arkádovém nádvoří Valdštejnského zámku. Koncertu dali pořadatelé název Besame mucho v Jičíně, tedy česky Polib mě v Jičíně. "Španělský název je ovšem lepší, protože zazní samé temperamentní latinské rytmy. A některé skladby všichni tři aktéři koncertu provedou společně," říká ředitel festivalu Václav Žmolík.

Vstupenky lze za 390 Kč získat v předprodeji v městských informačních centrech v Jičíně a Sobotce. Na místě budou k dostání za 420 Kč. (red)

Po koncertě bude možné také získat knihu, kterou vloni formou rozhovoru sepsal s Pavlem Šporclem Václav Žmolík, k dostání budou i cédéčka Pavla Šporcla. Václav Žmolík, který se na vystoupení Pavla Šporcla moc těší, mu před koncertem v Jičíně položil několik otázek.

Jaký máš vztah k Českému ráji? Nakolik jej případně znáš?

O mně se ví, že mám celou naši vlast moc rád, že se považuji za patriota a všude ve světě říkám, odkud jsem. Oblast Českého ráje je moc krásná, ale i když jsem například v Jičíně několikrát hrál, znám tenhle krásný kout naší vlasti především z filmů a pohádek. Kdo z nás neviděl televizní film "Jak dostat tatínka do polepšovny" nebo pohádku "Princ a Večernice"?

Jak se těšíš na koncert s Karolínou a Lukášem na jičínském zámku? (Případně na mě?)

Těším se moc, protože je to po opravdu dlouhé době další koncert pro živé publikum! Karolína je skvělá pěvkyně a Lukáš neméně skvělý kytarista a skladatel. Pro diváky zahrajeme společně dvě skladby, "Besame Mucho" a slavnou "Ave Maria" od Williama Gomeze. A s tebou se vždy rád potkám, v loňském roce se mi s tebou dobře povídalo a vznikla tak kniha "Můj život (nejen) s houslemi".

A čím se blýskneš? Jaký bude repertoár?

Určitě vyberu to nejlepší ze svého obsáhlého repertoáru. Ale co to bude konkrétně, to si nechám zatím jako překvapení. (úsměv)

Jaké bude tvoje léto?

Červenec pracovní. Na festivalu Hudba Znojmo oslavím patnáct let mého patronství. Pak budu učit na letní akademii Ameropa Music, kde jsem od letoška uměleckým ředitelem. A budu se připravovat na své podzimní turné Paganiniana. Až v srpnu budu mít chvilku dovolenou. Ale co budeme s mými děvčaty dělat, zatím nevím. Pandemie ještě určitě neřekla poslední slovo a já bych nerad do republiky dovezl nějakou mutaci. Takže asi zůstaneme doma. Přesto věřím, že už bude líp. Všem přeji, aby prožili krásné a klidné léto!

Pavel Šporcl na snímku Lenky Hatašové.

foto

foto