Mezi drakem a Žižkovým náměstím mají dostat přednost chodci před auty. Jičín se pokouší oživit deset let starý plán a doufá, že tentokrát to vyjde

17. 06. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Na silnici mezi Žižkovým náměstím a pěší zónou u sochy draka by měli dostat přednost chodci před auty. Pěší koridor v těchto místech protíná poměrně frekventovaná jednosměrná silnice, a tak se cesta chodců často kříží s proudem projíždějících automobilů. „Na pozemní komunikaci je sice vyznačen přechod před hotelem Paříž, ale mnozí chodci ho nevyužívají, protože je mimo jejich trasu. Situace v místě se ještě více komplikuje během sobotních trhů, kdy je pohyb chodců přes vozovku opravdu enormní,“ uvedl mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.

Studie na stavební úpravy úseku silnice mezi oběma pěšími ostrůvky byla na stole už zhruba před deseti lety. Tehdy ji ale zamítla policie. Teď se radnice pokouší starý plán oživit a doufá, že tentokrát to vyjde. „Rada pověřila starostu jednáním s policií o záměru předělat průjezd z ulice Havlíčkova do ulice Šafaříkova podle ideové studie, která vznikla kolem roku 2010, s tím, zda se stanovisko policie od té doby nezměnilo,“ informoval místostarosta Jičína Petr Hamáček.

Deset let staré řešení předpokládalo, že silnice bude v kritickém úseku vyvýšena na úroveň chodníků. Starosta Jan Malý potvrdil, že o záměru už tento týden jednal se zástupci jičínského dopravního inspektorátu. Ti by ve spolupráci s projektantem měli najít přijatelné řešení, které bude pro policisty akceptovatelné. „Jednali spolu, nějaká myšlenka se zrodila a já věřím, že tentokrát by se to mohlo podařit,“ řekl starosta. „Kladl jsem důraz na to, že potřebujeme řešení, kde chodec bude číslo jedna, doprava až číslo dvě.“ (zan)