Kraj ocenil dobrovolníky, kteří pečují o historické památky. Některé z cen zamířily i do Kyjí, na Brada a do Markvartic na Jičínsku [video]

02. 07. 2021 Zprávy « zpět

Jičínsko – Obnova roubené chalupy v Kyjích na Jičínsku, oprava kaple sv. Isidora na Bradech, oprava kostela sv. Jiljí a roubené chalupy v Markvarticích. Královéhradecký kraj ocenil dobrovolníky, kteří udržují a opravují historické památky v jeho regionech. Tohle je výčet oceněných památkových zásahů na Jičínsku.

Jedním z finalistů Ceny za stavební obnovu je Miroslav Zajíc, který opravil roubenou chalupu po předcích v Kyjích na Jičínsku. V kategorii za iniciativní přístup k záchraně a obnově konkrétního objektu skončily na pomyslném druhém a třetím místě Spolek Isidor za opravu kaple sv. Isidora, která se nachází na Vinici v katastrálním území Brada, a Spolek přátel Markvarticka za opravu kostela sv. Jiljí a roubené chalupy čp. 29 v Markvarticích.

Během vyhlašovacího ceremoniálu ocenili zástupci ministerstva obrany také osm nominovaných za péči o válečné hroby. Mezi nimi jsou Soňa Kerelová a Šárka Špicarová za knižní popularizaci pietních míst věnovaných památce obětí světových válek a protikomunistického odboje na území ORP Hořice a připomínání osudů těchto obětí.

Cenu pro dobrovolníky pečující o památky vyhlásila rada Královéhradeckého kraje v loňském roce. Veřejnost do letošního února nominovala 16 jednotlivců, měst či spolků.

„V našem kraji se nachází obrovské množství kulturních památek, které by bez úsilí mnoha dobrovolníků chátraly. Cena za příkladnou realizaci obnovy architektonického dědictví vznikla proto, abychom obětavou práci jednotlivců i spolků ocenili a také zviditelnili, protože jejich práce bývá často opomíjená. Každý oceněný získá finanční odměnu ve výši 50 tisíc korun,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Martina Berdychová. (zan)

Videomedailonky oceněných památkových počinů na Jičínsku. Zdroj: Královéhradecký kraj