O podobě chráněných bytů pro lidi s hendikepem rozhodne architektonická soutěž. Královéhradecký kraj chce do stavby investovat maximálně 40 milionů korun

05. 07. 2021 Zprávy « zpět

Nová Paka – Jak budou vypadat domy chráněného bydlení pro lidi s lehčím mentálním hendikepem, které mají vyrůst v Nové Pace, rozhodne soutěž architektů. Královéhradecký kraj, který bude investorem projektu, předpokládá, že náklady na stavbu nepřesáhnou 40 milionů korun bez DPH. Architekti se do soutěže o návrh architektonického a projektového řešení výstavby chráněného bydlení v Nové Pace mohou přihlásit do 26. července. Chráněné byty mají nahradit bývalé jesle na Husově kopci.

„Kraj jako veřejný zadavatel cílí na kvalitní architekturu ve veřejném prostoru. Cílem soutěže je najít řešení pro stavbu zázemí chráněného bydlení v Nové Pace. Svůj nový domov by zde mělo najít dvanáct klientů z ústavního zařízení pro osoby s mentálním postižením v Chotělicích. Postupně by z tohoto ústavu měli odejít všichni klienti a nový domov by měli najít v komunitních formách bydlení v Jičíně, Hořicích a Nové Pace. Tedy takových, které jsou velmi blízké běžnému bydlení, začleněné v běžné bytové zástavbě, nevyloučené na okraji měst a s malým počtem klientů,“ sdělila náměstkyně hradeckého hejtmana Martina Berdychová.

Pobytové sociální služby komunitního charakteru připravuje Královéhradecký kraj v různých částech regionu. Během následujících let chce nová zařízení postavit v Jičíně, Nové Pace i Hořicích. Dospělí lidé s postižením by tak měli dostat šanci žít s dopomocí co nejhodnotnější samostatný život.

V Nové Pace vznikne zázemí pro dvanáct klientů minimálně ve třech domácnostech tak, aby každá fungovala jako samostatná provozní jednotka. Kraj preferuje variantu dvou rodinných domů, v každém po dvou domácnostech se třemi uživateli. (zan)

 

V Nové Pace má chráněné bydlení nahradit bývalé jesle na Husově kopci (čp. 1205), kde v novější době provozovalo Centrum Vyšehrad novopacké sdružení Život bez bariér. Město stavbu převedlo na kraj, ten ji pravděpodobně zboří a na jejím místě postaví nové domy.