V Soudné při výjezdu na Valdice vznikne nový chodník. Lidé už nebudou muset přebíhat silnici do lipové aleje

06. 07. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Naproti lipové aleji v Soudné vyroste nový chodník. Chodci tak už nebudou muset přebíhat silnici, aby se dostali na bezpečnější stezku. Součástí stavby je i řešení autobusové zastávky po obou stranách silnice u speciální základní školy. Práce by měly být hotové do konce letošního roku.

Nový úsek chodníku v délce 435 metrů povede po pravé straně Revoluční ulice při výjezdu na Valdice, a to od odbočky do Soudné až před prodejnu Cora. Chodník zajistí lepší přístup k tamním rodinným domům a mimo jiné i k budoucímu chráněnému bydlení pro hendikepované, které tam plánuje v následujících letech postavit Královéhradecký kraj.

Zakázku získala pražská firma Izotrade. Náklady stavby, které kromě chodníku zahrnují také instalaci nového veřejného osvětlení a dílčí úpravu zeleně, činí 2,3 milionu korun. S financováním městu pomůže dotace z integrovaného regionálního operačního programu ve výši 1,4 milionu korun.

„Předpoklad zahájení prací je červenec 2021 a plnění poté dle smlouvy potrvá po 18 týdnů. Pro město je nový chodník u lipové aleje v oblasti Soudná důležitý, neboť opakovaně jsou registrovány podněty občanů, že se chodci v tomto místě necítí bezpečně. Někteří řidiči místo považují již za samotný okraj města, a tak mají tendenci tudy projíždět rychleji, než je předepsáno. V minulosti se zde proto řešilo umístění informativního radaru, aby si řidiči uvědomili, že se již pohybují v obci. Počet chodců zde přitom není zanedbatelný, protože v blízkosti je Základní škola a Praktická škola Soudná,“ uvedl mluvčí jičínské radnice Jan Jireš. (zan)