Víly ve skalách. Sobotní koncert na Prachově, vystoupí i známá harfistka Kateřina Englichová

07. 07. 2021 Zprávy foto: 1 « zpět

Prachov - Na sobotu 10. července chystají organizátoři hudebního festivalu Hudba z ráje opravdu ambiciózní projekt, koncert v Prachovských skalách. V přírodním amfiteátru pod skalní věží Mnich vystoupí čtyři umělkyně, které známe nejen jako výsostné profesionálky, ale také jako citlivé a elegantní ženy. Jistě i díky tomu dostal koncert název Víly ve skalách. A třeba s harfou je vlastně lehké si vílu představit. Však známá harfistka Kateřina Englichová jako půvabná víla i vypadá. Navíc říká: "Hraji na harfu, takže být vílou je mým denním chlebem!" Její další odpovědi na naše otázky byly ovšem tu a tam i docela prozaické.

Koncertovala jste už někdy ve skalách?

Když o tom přemýšlím, vystupovala jsem už několikrát v Macoše, ale to je propast a bývalá jeskyně. Přímo ve skalách jsem ještě nikdy nehrála.

A jak znáte Český ráj?

Vlastně moc ne. Jen jako občasný turista. Hrad Trosky jsem navštívila ještě s rodiči. Do Prachovských skal jsem se dostala několikrát s kamarády. A měla jsem koncerty v Jičíně, Nové Pace nebo v Mnichově Hradišti. To byly ovšem cesty ryze pracovní, takže na nějaké velké poznávání během nich čas nebyl.

Jak se těšíte na vystoupení pod věží Mnich?

Těším se moc na milé kolegyně a také na živé publikum. Toho jsme si za poslední rok moc neužili.

Co budete hrát?

Repertoár bude velmi pestrý, od renesančních písní a Bacha až k francouzské i české romantické hudbě a zazní i populárnější melodie, jako Morricone anebo Enya.

Společně s Kateřinou Englichovou se na víly Prachovských skal promění sopranistka Karolína Cingrošová, herečka a recitátorka Gabriela Filippi a tanečnice Sofie Karochová Filippi. Zážitek z výjimečného open air koncertu jistě umocní i skutečnost, že všechny interpretky obléknou šaty od návrhářky "JOVAAN - šaty jako odraz duše". Jednotlivé hudebnice pak budou symbolicky znázorňovat některý z přírodních živlů. Jaká který? To se odtajní až na koncertě. Václav Srbek

Koncert Víly ve skalách se koná v sobotu 10. července od 20.00 pod věží Mnich v Prachovských skalách u Jičína. Vstupenky je možné zakoupit v předprodeji v MIC Jičín a MIC Sobotka, v dolní pokladně Prachovských skal nebo přímo na místě před koncertem.

Harfistka Kateřina Englichová.

foto