Kam s lavičkou Václava Havla? Lidé v Jičíně mohou rozhodnout hlasováním. Výběr se zúžil na tři lokality: dvě v zámeckém parku, třetí na pěší zóně v Husově ulici

09. 07. 2021 Zprávy foto: 3 « zpět

Jičín – Kde by měla v Jičíně stát charakteristická lavička Václava Havla? Z celé řady návrhů zůstaly ve hře tři lokality. Dvě v zámeckém parku, třetí před Masarykovým divadlem na Husově třídě. Veřejnost teď může rozhodnout hlasováním v anketě, kterou vyhlásila jičínská radnice.

„Námětů na umístění bylo značné množství, ale zdaleka ne všechny splňovaly četné podmínky. Lavičky Václava Havla jsou totiž umisťovány do center měst, bylo nutné najít lokalitu nekolidující s podzemními inženýrskými sítěmi, lavička nesmí být v rozporu s památkově chráněným územím, místo musí být dostatečně frekventované i klidné, aby zvalo ke krátkému posezení, a v neposlední řadě bylo zváženo estetické hledisko. To jsou pouze některé z podmínek, mezi dalšími byla například možná kolize s dopravou či každodenním provozem. Zůstala tak tři místa uvedená v této anketě,“ rekapituluje mluvčí radnice Jan Jireš.

Trojice vytipovaných lokalit vyznačená v mapě: dolní část zámeckého parku, severovýchodní roh (1, lokalita A), u vstupu do horní části zámeckého parku (2, lokalita B) a Husova ulice před Masarykovým divadlem (3, lokalita C). Fotografie níže.

V anketě může každý respondent hlasovat pouze jednou a pro jednu lokalitu. Vybrat si může jeden ze dvou způsobů hlasování: elektronicky, nebo anketním lístkem. Tedy e-mailem na adresu lavicka@mujicin.cz (s předmětem „Lokalita A, B nebo C“), nebo do schránky u podatelny městského úřadu na Žižkově náměstí, kde jsou k dispozici i anketní lístky. Jeden respondent nesmí využít oba způsoby hlasování najednou. Sběr anketních odpovědí končí v úterý 10. srpna 2021 včetně.

S návrhem instalovat v Jičíně lavičku Václava Havla přišel zastupitel Josef Novotný při příležitosti desátého výročí úmrtí prvního polistopadového prezidenta. Zastupitelstvo města záměr schválilo, Jičín se ale bude o zapojení do projektu teprve ucházet, výběr lokality je prvním krokem.

„Důležité je zdůraznit, že město se bude o lavičku ucházet, čili ani po vybrání lokality není její instalace jistá. Vzhledem k významným výročím bude uchazečů o lavičku jistě mnoho. Tím více je důležité vybrat zajímavou a důstojnou lokalitu. Protože každá lavička je autorským dílem, náklady se odhadem pohybují v řádu několika set tisíc korun. Pokud bude Jičín pro lavičku Václava Havla vybrán, vzdá tím nejenom hold tomuto významnému státníkovi a umělci, ale zároveň se město zařadí do světově prestižní skupiny měst,“ uvedl Jan Jireš.

Lavička Václava Havla je projekt pamětních míst věnovaných Václavu Havlovi v podobě dvojice křesel spojených kulatým stolem, jehož středem prorůstá kmen stromu. První takové místo bylo vytvořeno na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu D.C. a slavnostně odhaleno 3. října 2013. Od té doby vyrostly desítky dalších laviček Václava Havla jak v ČR, tak v zahraničí. V České republice byla první lavička odhalena 1. května 2014 na Maltézském náměstí v Praze.

Pokud bude Jičín vybrán, hodlá město lavičku financovat ze svého rozpočtu, zároveň ale uvažuje o vypsání veřejné sbírky. (zan)

Navržené lokality na fotografiích v pořadí: Lokalita A: Dolní část zámeckého parku, severovýchodní roh. Lokalita B: U vstupu do horní části zámeckého parku. Lokalita C: Husova ulice před Masarykovým divadlem. (Zdroj: MÚ Jičín)

foto

foto

foto