Počet nemocných covidem-19 se na Jičínsku drží stále velmi nízko. Krajská statistika už ale znovu ukazuje čísla, na nichž byl kraj naposledy v květnu. Starosta Jičína vyzval obyvatele k očkování

15. 07. 2021 Zprávy « zpět

Jičínsko – Okres Jičín si stále zachovává velmi příznivou pozici mezi regiony v celé republice, pokud jde o počty pacientů s covidem-19. Krajská statistika už ale znovu naznačuje, že počet nakažených stoupá. Během posledního týdne v některých dnech ukázala čísla, která zaznamenali hygienici naposledy v květnu. V Jičíně starosta vyzval obyvatele, aby se nechali očkovat.

Situace v Královéhradeckém kraji je přesto ve srovnání s některými regiony v zemi stále velmi dobrá. Okres Jičín dokonce zaznamenal během posledního týdne přírůstek jen v jednotkách nově pozitivních, a to především ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Nová Paka a na jihu okresu. V samotném Jičíně se už delší dobu skví nula laboratorně prokázaných onemocnění. Je ale třeba vzít na vědomí, že čísla představují jen potvrzené případy, a statistiky tak nemohou zachytit například bezpříznakové přenašeče, kteří se v důsledku svého životního stylu dokážou legálně vyhýbat systému (povinného) testování, nebo lidi, kteří mají možnost stonat v tichosti doma a nikomu nemoc nenahlásí.

Denní přírůstek nově nakažených covidem v celém Královéhradeckém kraji se od počátku června pohybuje velmi nízko, nejčastěji kolem tří čtyř případů. Až do 8. července, kdy vystřelil na 14. A naposledy v úterý 13. července ukázalo počítadlo krajské hygieny 12 nových prokázaných případů. Celostátně v úterý přibylo 318 nových případů, to je o 209 více než před týdnem. Situace je nejhorší v Praze a ve středních Čechách a také na Plzeňsku.

Jičínská radnice v reakci na naznačený vývoj vydala apel na obyvatele, kteří zatím váhají, aby se nechali proti obávané nemoci očkovat. Očkování je založeno na dobrovolnosti, ale žádost města je jednoznačná. Jde totiž o jedinou možnost, jak lze předejít dalšímu šíření onemocnění a dalšímu možnému uzavření společnosti a ekonomiky, tvrdí radnice v prohlášení.

„Dochází k postupnému rozvolňování a návratu do běžného života, ale pandemie není ještě za námi. Chceme zabránit opakování další pandemické vlny. Žádám vás každého, kdo ještě nebyl očkován, aby takto učinil a nechal se očkovat. Jen tak zabráníme hromadnému šíření mutací této nemoci,“ uvedl starosta Jičína Jan Malý.

V Královéhradeckém kraji se zatím nechalo očkovat proti covidu 494 tisíc lidí, celorepublikově číslo přesáhlo devět milionů. K očkování se mohou lidé registrovat v centrálním rezervačním systému na adrese registrace.mzcr.cz. V Jičíně očkování probíhá v oblastní nemocnici, v Hořicích v Levitově centru následné péče. Při registraci si ale mohou lidé vybrat kterékoli očkovací místo, a tak může být zejména pro některé obyvatele Novopacka příhodnější dostupnost například očkovacího centra v Jilemnici. Další možností je nechat se očkovat u praktického lékaře, tam je ale nutná dohoda s konkrétní ordinací. Ne všechny totiž mají vakcíny k dispozici.

„Po týdnech ústupu epidemie covid-19 se denní nálezy pozitivních případů bohužel opět navyšují, byť prozatím mírně. Trend je celorepublikový a počty narůstají také v Královéhradeckém kraji. I když počet hospitalizovaných občanů zůstává nízký, nezapomínejme, že minulé vlny epidemie covid-19 měly také pomalý nástup v řádu několika týdnů,“ varuje mluvčí jičínské radnice Jan Jireš. (zan)