Pětimilionová oprava jezuitské koleje skončí v září. Areálu vdechne život spolek Balbineum

22. 07. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Do konce září mají být u konce úpravy zadního nádvoří jezuitské koleje v centru Jičína. Revitalizace tam probíhá od roku 2018. Poslední fázi pozdržel archeologický výzkum. Po skončení prací se kolej otevře veřejnosti pod taktovkou spolku Balbineum. Stále jde ale jen o zlomek oprav, které by celý areál potřeboval.

„Všechny stavební práce se musely uskutečnit se zvýšenou citlivostí. Bylo nutné brát ohled na stáří budovy, její památkový status a také na fakt, že některé stavební úpravy v minulosti – zvláště za předlistopadového režimu – stavu jezuitské koleje velmi uškodily. Během prací, které začaly v roce 2018, byly nejprve odstraněny přepážky na zadním nádvoří, čímž vznikl okruh. Poté se k tomu samému přistoupilo ve sklepě. Ten byl ve velmi špatném stavu, a proto bylo nutné také zrekonstruovat odvětrávací systém. Díky těmto úpravám se jezuitská kolej provzdušnila a stabilizovalo se první nadzemní podlaží,“ popsal mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.

Další zásahy probíhaly přímo na ploše nádvoří. Většina z těchto prací proběhla v letošním roce. Při odkrývání vrstev byla objevena historická dlažba, a tak v jezuitské koleji proběhl detailní archeologický průzkum. Právě ten stavbu zdržel. Celkové náklady této etapy činí přibližně pět milionů korun. Zakázku realizuje firma Ritus z Nasavrk. Jezuitská kolej bude zároveň napojena na městský pult centrální ochrany, čímž bude zajištěna proti neoprávněnému vniknutí.

„Po dokončení bude nutné plánovat další etapy. Celková rekonstrukce jezuitské koleje by řádově přišla na několik set milionů. Největší otázka ale spočívá ve využití tohoto rozsáhlého objektu, což je stále nevyřešená záležitost – přes veškerou snahu veřejnosti a města najít odpověď,“ konstatuje Jireš. (zan)