Jičín trápí množství vyvezeného odpadu. Za poslední čtvrtletí se prodražilo o 800 tisíc korun. Město zkusí načerpat zkušenosti od úspěšnějších

13. 08. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – O 814 tisíc korun se jen za poslední čtvrtletí městu prodražilo odpadové hospodářství v porovnání se situací, která panovala ještě v loňském roce. Od ledna totiž začal platit nový zákon, který určuje nové poplatky. Obce musejí státu odvádět platby za ukládání odpadů na skládky a také na budoucí rekultivace skládek. Jen část peněz se přitom do obecních rozpočtů vrací. Nejlépe jsou na tom obce, kde vyprodukují směsného odpadu „na hlavu“ co nejméně. Stát tak vytváří tlak na samosprávy, aby zvýšily podíl vytříděných komodit.

V Jičíně muselo město přidat do rozpočtu Technických služeb, které mají odpadové hospodářství na starost, za druhý kvartál letošního roku 739 tisíc korun na zaplacení skládkování a 74 tisíc na úhradu poplatku do rekultivačního fondu. Je přitom už úplně jedno, že Jičín vyváží odpad na vlastní skládku, podle nové legislativy se placení nevyhne. Slevu na ukládání odpadu navíc může uplatnit jen do množství 200 kilogramů na jednoho obyvatele za rok, pak se odvody ještě zvýší. Místostarosta Jičína Petr Hamáček odhaduje, že k překročení této hranice dojde letos už ve třetím čtvrtletí. V příštích letech se budou limity postupně ještě zpřísňovat.

Právě velké množství vyprodukovaného odpadu na osobu zavdává důvod k podezření, že jeho část vzniká jinde než v Jičíně. „Nemůžeme to dokázat, ale na základě informací z Technických služeb máme podezření, že na tvorbě nezanedbatelného množství odpadu se podílí lidé, kteří nejsou občany Jičína, ať už jde o chalupáře, nebo obyvatele jiných obcí, kteří přivezou odpad na sběrný dvůr,“ míní starosta Jičína Jan Malý.

„Není to pár procent, do sběrného dvora se odveze obrovské množství odpadu, dvakrát až třikrát víc, než je běžné,“ dodává místostarosta Petr Hamáček.

Jičín se postupně snaží zvýšit podíl vytříděných složek odpadů, a zavádí nový systém svozu door to door. Čím vyšší je podíl vytříděných surovin, tím méně město zaplatí na skládkovném, které do roku 2030 progresivně poroste. V podobné situaci se nachází všechny obce v České republice. Jičín se chce proto inspirovat tam, kde zaznamenali lepší výsledky. „Můžeme jednat se zástupci města Písku, který je na tom velice dobře, abychom od nich získali zkušenosti, jak dál pokračovat. Otázkou je také, do jaké míry je adekvátní cena likvidace odpadů pro podnikatele,“ naznačil starosta.

Jičín se snaží třídění odpadů co nejvíc podpořit. Systém svozu door to door se letos na podzim rozšíří do Robous, Popovic, Moravčic, Hubálova, Popoviček a Soudné a také do čtvrtí Čeřovka, Holínské Předměstí a do zbytku Větrova, který nebyl pokryt pilotním projektem v roce 2019. Na sídlištích zůstávají zatím k dispozici hnízda barevných kontejnerů a ve třech lokalitách jsou už také podzemní kontejnery. Jejich počet chce město v dalších letech postupně navyšovat. (zan)