Park na náměstí Václava Čtvrtka přijde na 830 tisíc korun. Výsadba má proběhnout do konce příštího roku

20. 08. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Nová výsadba, mlatové cestičky a lavičky na sídlišti u stadionu. Na náměstí Václava Čtvrtka, které dnes tvoří spíše jen les z přerostlých dřevin, má vzniknout do konce příštího roku park k procházkám a trávení volného času. Město už uzavřelo smlouvu s dodavatelem, práce má zahájit už letos. Celá akce přijde na 830 tisíc korun.

Vítězem veřejné zakázky je firma Zahradní svět z Čejkovic, která nabídla cenu 830 tisíc včetně DPH. Městu s financováním pomůže dotace z operačního programu životní prostředí ve výši 60 procent uznatelných nákladů.

Právě díky dotaci bude park v centru sídliště zřízen dříve, než se plánovalo. Původně měl vzniknout až během osmé etapy regenerace sídliště, ta však přijde na řadu až za několik let. Místo k procházkám a trávení volného času v centru sídliště tak začne vznikat už letos a do konce příštího roku má být hotová výsadba, která se musí přizpůsobit vegetačnímu období. Administrativně projekt potrvá ještě o rok déle, město tím chce získat záruku, že dodavatel výsadbu nezanedbá z hlediska její životaschopnosti. V letošním roce by mělo být na akci profinancováno 620 tisíc korun, zbývající částka v následujících letech.

Panelové sídliště od Husovy ulice ke stadionu prochází postupnou regenerací už po druhou dekádu. Postupně se zlepšuje stav chodníků, parkovacích míst a dalších ploch, na programu je výměna mobiliáře, rekonstrukce osvětlení a v neposlední řadě revitalizace zeleně. Regenerace je rozplánována na deset etap. Městu s financováním etap pomáhají dotace ze Státního fondu rozvoje bydlení: program regenerace sídlišť.

V minulém roce byla dokončena pátá etapa regenerace. Město pro letošek žádalo o dotaci na šestou etapu, tentokrát se však umístilo v sekci náhradních projektů. To znamená, že žádost nebyla zamítnuta, ale získání dotace je protentokrát nepravděpodobné. Šestá etapa bude tedy realizována později. (zan)