Hospodaření Jičína za první pololetí je v plusu. Vzhledem k probíhajícím stavbám ale město očekává velké investiční výdaje v druhé části roku

23. 08. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – O 71 milionů v plusu skončilo hospodaření města Jičína v první polovině roku. Celý objem ročního rozpočtu po provedených změnách přesahuje 519 milionů. „Stav je prozatím příznivý. Příjmy představují 61 procent rozpočtového plánu, výdaje 42 procent. Daňové příjmy, správní a místní poplatky jsou na 54 procentech, příjmy z vlastní činnosti 55, kapitálové příjmy a dotace 70 procent,“ rekapituluje starosta Jičína Jan Malý.

Z hlediska příjmů je patrný určitý propad v příjmech z daní fyzických osob ze závislé činnosti, což způsobilo nedávné zrušení superhrubé mzdy. Státní rozpočet však tento propad dosud kompenzuje, Jičín získal kompenzační bonus kolem tří milionů korun.

Obavy z ekonomických dopadů covidové pandemie se tak zatím v Jičíně nenaplnily, město má ale ještě před sebou výrazné výdaje spojené s fakturací velkých stavebních akcí. Investiční výdaje byly totiž k 30. červnu plněny jen na 24 procent, zatímco neinvestiční dosáhly 47 procent.

„Náklady v druhém pololetí budou výrazné, probíhá rekonstrukce městského úřadu, čekají nás náklady ve Valdštejnské lodžii, dům čp. 2 na Valdštejnově náměstí, dále rekonstrukce domovinky na Novém Městě. S ohledem na příjmy, které lze očekávat v druhém pololetí, by ale mělo hospodaření skončit v kladných číslech i na konci roku,“ míní starosta Malý. (zan)