Očkovací kamion se zastaví v Nové Pace i Kopidlně. Lidé mají na výběr ze dvou vakcín. Neziskovka tak pomáhá vykrýt místa v regionech, kde chybí očkovací centrum

25. 08. 2021 Zprávy « zpět

Nová Paka, Kopidlno – Na dvou místech v regionu se v nadcházejících týdnech zastaví takzvaný očkovací kamion. Mobilní zařízení se zdravotnickým personálem naočkuje proti covidu-19 každého zájemce bez předchozí registrace, na výběr jsou přitom dvě vakcíny: jednorázová Janssen (Johnson & Johnson) a dvoudávková Comirnaty (Pfizer/BioNTech). První z nich je dostupná pro lidi od 18 let věku, druhou mohou využít už i 16letí. Očkování je hrazeno ze zdravotního pojištění, zájemci si musejí vzít s sebou jen občanský průkaz a kartičku zdravotní pojišťovny.

Do Nové Paky přijede očkovací kamion v neděli 5. září na autobusové nádraží. Očkovat se bude od 10 do 18 hodin. „Kamion se k nám určitě vrátí 19. září na očkování druhé dávky. V případě dostatečného zájmu i o další tři týdny později,“ uvedl starosta Nové Paky Josef Cogan.

Stejnou možnost dostanou i lidé na Kopidlensku. V úterý 7. září zaparkuje kamion v Kopidlně u požární zbrojnice v Lipové ulici. I tam bude očkování probíhat od 10 do 18 hodin.

Takzvané očkovací kamiony vypravuje a personál do nich zajišťuje brněnská nezisková organizace Podané ruce. Do větších měst obvykle jezdí skutečný kamion vybavený tak, aby jeho týmy zvládly naočkovat až 1200 zájemců za den. Do méně lidnatých regionů pak zajíždí větší karavan s denní kapacitou 400 očkovaných.

Mobilní očkování není novinkou, funguje už řadu měsíců. Vykrývá zejména okrajová místa v regionech, kde chybí stabilní očkovací centrum. V Královéhradeckém kraji se kamion zastaví kromě Nové Paky a Kopidlna také v Hostinném, Žacléři a Vamberku. (zan)