Dva velkoformátové letecké snímky Jičína z let 1932 a 1937 jsou k vidění ve Valdštejnově muzeu a mincovně

26. 08. 2021 Zprávy foto: 2 « zpět

Jičín - Do druhé poloviny září budou v jičínském Valdštejnově muzeu a mincovně k vidění dva velkoformátové letecké záběry Jičína z let 1932 a 1937. Podklady sehnal regionální badatel Pavel Kracík, který zařídil i patřičné zvětšení a vytištění.

"První letecké snímky města Jičína začaly být pořizovány po vzniku samostatného Československa. Sloužily primárně vojenským účelům, leč poměrně záhy byly se svolením Ministerstva národní obrany poskytovány Klubu československých turistů, který tyto fotografie, většinou však jen výřezy z leteckých záběrů, začal vydávat jako turistické pohlednice. Do dnešních dnů se tak dochovaly četné fotografické pohlednice malých formátů, kdežto původní kvalitní vojenské záběry jsou opravdu ojedinělé a nesmírně vzácné," přibližuje vznik prvních leteckých fotografií města Pavel Kracík.

K oběma snímkům, které jsou k vidění ve vstupní místnosti Valdštejnova muzea a mincovny, uvádí Pavel Kracík i jejich původ a velikost zvětšení. "V uplynulých měsících se podařilo vydražit unikátní vojenský letecký snímek města Jičína (16,5 × 11,5 cm), pocházející z pozůstalosti leteckého mechanika vojenského letiště v Prostějově, na němž je zachycen Jičín v dubnu 1932. Jedinečnou fotografii jsem naskenoval ve vysokém rozlišení a nechal vytisknout na velkou plachtu 100 × 70 cm, aby si ji zájemci o regionální historii mohli pohodlně prohlédnout. Zajímavé srovnání s tímto snímkem nabízí letecký záběr Jičína ze závěru léta 1937, který se nám sice dochoval pouze na turistické pohlednici, leč mimořádně dobře zachované, jejíž sken ve vysokém rozlišení opět umožnil kvalitní velkoformátový tisk."

Valdštejnovo muzeum a mincovnu zájemci najdou na Valdštejnově náměstí čp. 76 v Jičíně, snímky budou vystaveny do druhé poloviny září. (to)

Pro milovníky historické topografie Pavel Kracík přidává i zajímavé informace k oběma záběrům.

Vojenská fotografie z dubna 1932 byla datována mimo jiné podle těchto skutečností: Masarykova obchodní akademie z roku 1930 ještě krásně svítí novotou. Rozestavěný činžovní dům v Tylově ulici čp. 231 (nároží Tylova/Židovská) dosud nemá střechu. Pozemky pro výstavbu činžovních domů v Tylově ulici čp. 515 a 516 byly zakoupeny r. 1931 a na snímku jsou již čerstvě dokončené domy. V prostoru za Biografem Český ráj a Masarykovou obchodní akademií dosud nebyly provedeny terénní úpravy vzniklé u příležitosti konání I. Výstavního trhu Českého ráje v Jičíně v r. 1933. A na snímku dosud chybí nové městské koupaliště, budované od dubna 1933.

Na druhém snímku z počátku podzimu 1937 je již zachyceno Matějkovo cvičiště, zbudované právě v roce 1937. V polích pod urnovým hájem stojí železobetonová hasičská věž rovněž z r. 1937. Důležitý je dům čp. 6 na Žižkově náměstí, který dosud stojí, ani nenese známky bourání (na jaře 1938 bude dům zbořen a ještě téhož roku vystavěn nový o patro vyšší). V rozvíjející se zástavbě staré Čeřovky dosud nestojí dům současného spolumajitele výtvarníka Petra Hebera ve Štrauchově ul. čp. 647 (nároží Štrauchova/Dukelská), na stavební parcele se však již objevují náznaky počínající plánované stavby (dům byl dokončen r. 1938). A velmi zajímavá je úprava veřejného prostranství kolem Masarykovy obchodní akademie a Biografu Český ráj, kde v červenci 1937 probíhal II. Výstavní trh Českého ráje, jehož čtvercové zděné zastřešené pódium (orchestřiště) dosud stojí mezi biografem a obchodní akademií.

Jičín na snímcích z let 1932 a 1937. Foto: archiv P. Kracíka

foto

foto