Hřbitovní kaple na Novém Městě si vyžádá rekonstrukci. Jičín letos uvolní z městského rozpočtu 300 tisíc korun na přípravu podkladů dokumentace

01. 09. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Kapli na hlavním hřbitově na Novém Městě, kterou město převzalo od církve, čeká rekonstrukce. Do konce roku má proběhnout sběr podkladů, na jejichž základě vznikne projektová dokumentace. Obě fáze bude mít na starosti hradecká firma Inreco.

Sběr podkladů zahrnuje zaměření stávajícího stavu včetně krovu, průzkum vlhkosti a stavebnětechnický průzkum. Následovat bude biologický průzkum svrchní části stavby a restaurátorský průzkum. Záměrem je restaurovat vitráže, zvon a mechanismus zvonění. Pro všechny části bude navržen postup obnovy s cenovou nabídkou. Sběr podkladů dle cenové nabídky přijde na 104 tisíc korun, sestavení dokumentace potom na 133 tisíc.

„Celkovou cenu za rekonstrukci kaple nelze nyní odhadnout. Následný postup musí schválit rada města a rozhodnutí o financování je na zastupitelstvu města. Pro letošní rok je na kapličku v rozpočtu vyhrazena částka 300 tisíc korun,“ uvedl mluvčí radnice Jan Jireš.

Hřbitovní kaple není registrována jako nemovitá historická památka, nachází se ale v ochranném pásmu pro městskou památkovou rezervaci. Město se obává, že bez stavebního zásahu by se mohla dostat do havarijního stavu. (zan)