Pro lavičku Václava Havla vybrali lidé v anketě místo u zdi v zámeckém parku. Jičín teď čeká na názor manželky bývalého prezidenta

03. 09. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Pokud Jičín získá souhlas s instalací takzvané lavičky Václava Havla, umístí ji do dolního severovýchodního rohu zámeckého parku. Rozhodli o tom během letních měsíců lidé v anketě. Lokalita zvítězila s přesvědčivým náskokem před dalšími dvěma vytipovanými místy.

Zatím není jisté, že lavička Václava Havla bude v Jičíně skutečně stát. Město se ale přihlásí jako kandidát. Jičínské zastupitelstvo návrh podpořilo, finální rozhodnutí ale bude na Nadaci Dagmar a Václava Havlových vize 97, přičemž podstatný hlas bude mít zřejmě někdejší první dáma České republiky Dagmar Havlová.

Anketa o umístění lavičky probíhala mezi jičínskou veřejností od 9. července do 15. srpna. Předcházela jí diskuze na úrovni rady města, komise kulturní a komise pro cestovní ruch, kdy se řešily jednotlivé návrhy pro umístění. Bylo zvažováno estetické hledisko, otázka každodenního provozu a také možná kolize s podzemními sítěmi. Tímto způsobem se počet lokalit zúžil na finální tři, které postoupily do ankety. Z těchto tří byla lokalita A situována do dolní části zámeckého parku, lokalita B do horní části parku vedle vstupního chodníku a lokalita C na Husovu ulici před Masarykovo divadlo.

„Ankety se zúčastnilo 170 respondentů, přičemž 93 hlasovalo pro lokalitu A, 37 pro lokalitu B a 30 pro lokalitu C. Zbývajících 10 hlasů bylo neplatných – jednalo se o duplicitní hlasy a o ohlasy odmítající samotný záměr umístění lavičky. Celkem 148 respondentů využilo elektronické hlasování prostřednictvím e-mailu, zbylých 22 odevzdalo papírový anketní lístek do schránky u podatelny na Žižkově náměstí,“ informoval mluvčí radnice Jan Jireš.

S návrhem instalovat v Jičíně lavičku Václava Havla přišel zastupitel Josef Novotný při příležitosti desátého výročí úmrtí a 85. výročí narození prvního polistopadového prezidenta. Pokud bude Jičín vybrán, hodlá město lavičku financovat ze svého rozpočtu, zároveň ale uvažuje o vypsání veřejné sbírky. Náklady se u předchozích instalací pohybovaly nejméně v třísettisícovém řádu. (zan)

Vybrané místo pro lavičku Václava Havla v Jičíně: