Jičínská pečeť. Ocenění udělované Jičínskou besedou letos obdrží Jaroslav Veselý

03. 09. 2021 Zprávy foto: 2 « zpět

Jičín - Od roku 2009 uděluje občanské sdružení Jičínská beseda ocenění nazvané Jičínská pečeť, kterým vyslovuje uznání a poděkování těm, kteří na Jičínsku zanechali svůj pozitivní otisk v oblasti humanitních a přírodních věd, ale i třeba organizátorům občanských aktivit či výrazným osobnostem se vztahem k městu Jičínu a zdejšímu kraji. Letos ocenění obdrží Jaroslav Veselý, který stál u zrodu nejen pohádkového festivalu, ale řady dalších kulturních, sportovních a společenských akcí. Slavnostní setkání spojené s předáním Jičínské pečeti se uskuteční v pátek 10. září.

"Všestranný sportovec, člen fotbalového, hokejového a horolezeckého oddílu, zakládající předseda a trenér jičínského basketbalu, zakladatel Běhu 17. listopadu, Turnaje generací nebo Memoriálu Karla Svobody. Činorodý kulturní činitel, jenž po roce 1989 obnovil Valdštejnské slavnosti, byl klíčovou osobou u zrodu festivalu Kubínův Jičín a následně Jičín - město pohádky, založil Nadaci (a později Nadační fond) Jičín - město pohádky, inicioval výroční připomínku bitvy u Jičína roku 1866 a jako spoluzakladatel stál za Jivínským Štefanem, vyzdvižením smírčího kříže na Velišském hřbetu a celou řadou dalších úctyhodných počinů," vypočítává aktivity letošního laureáta Pavel Kracík z Jičínské besedy.

"Jaroslav Veselý je nejen jičínský rodák, lokální patriot s niterným vztahem ke svému rodnému městu a kraji, ale především nepřehlédnutelná činorodá osobnost úzce spjatá po celý život s naším městem. Jeho tvář jsme si za ta dlouhá léta zvykli vídat na téměř každé kulturní a společenské akci, aniž bychom si kolikrát uvědomili, jak dlouho a jak široce na poli jičínské kultury a sportu působí a za co všechno mu vlastně vděčíme," dodává Kracík.

Jičínská pečeť bude Jaroslavu Veselému předána v pátek 10. září na dvorku Valdštejnova muzea a mincovny v Jičíně (Valdštejnovo nám. 114). Slavnostní setkání bude zahájeno v 17.30. (red)

přečíst více o ocenění Jičínská pečeť

Jaroslav Veselý na snímku z Prachovských skal, historický záběr pochází z roku 1947 a byl pořízen u kříže na Vrchách. Foto: archiv Jičínské besedy

foto

foto