Pohádkový festival v Jičíně po třicáté. Skromně, ale přece. Těžiště programu bude tentokrát v zámeckém parku

06. 09. 2021 Zprávy foto: 1 « zpět

Jičín – Už ve středu 8. září odstartují programy odloženého 30. ročníku festivalu Jičín – město pohádky. Loni se nemohl uskutečnit kvůli covidu, letošní sláva bude skromnější, chybět ale nebude ani tradiční pohádkový průvod. Ten vyjde od základní školy Husova ve čtvrtek 9. září v 16 hodin. Podtitul letošního ročníku zní: Oslava 30. narozenin aneb čas plyne jako voda.

Hlavní část programu se bude v pátek 10. a v sobotu 11. září odehrávat v zámeckém parku, na nádvořích zámku a ve farské zahradě. Valdštejnovo náměstí se promění ve velkou dětskou hernu, k dispozici bude pískoviště, kostkoviště, trubkoviště a další atrakce. Nebude chybět ani pohádkový vláček. Na kolotoče mohou zájemci vyrazit k zimnímu stadionu. V pátek večer vyjde průvod se světélky od kruhového objezdu na začátku lipové aleje směrem k lomu na Čeřovce.

Už ve středu 8. září ale mohou zájemci vyrazit na pohádkové promítání do biografu nebo do Srdíčka na loutkové divadlo, ve čtvrtek ráno pak třeba do knihovny na přednášku Marka Hermana.

Lidé, kteří se festivalových programů chtějí účastnit, by měli počítat s tím, že i tady budou platit epidemická opatření. „U obou vstupů do parku bude určitá regulace, účastníci se budou muset prokázat bezinfekčností. Kdo potřebné doložení nebude mít, může se na místě podrobit antigennímu testu. Ty budou zajištěny u obou bran. Lidé dostanou jako označení pásku, je to i z toho důvodu, aby měli pořadatelé přehled o aktuálním počtu přítomných a mohli regulovat účast podle platných epidemiologických opatření,“ informoval místostarosta Jičína Jan Jiřička. Antigenní testy budou účastníkům k dispozici zdarma.

Vstupenka ve formě pásky na ruku pro děti od 3 do 18 let bude k dispozici za 50 korun, dospělí zaplatí 100 korun. Vstupenka platí na páteční i sobotní programy v centru města: park, zámek, židovská škola, dílny, divadla, koncerty. „Vstupné bude letos symbolické. Akce nejsou tak finančně náročné jako jindy, nepředpokládá se tedy výrazný schodek,“ doplnil místostarosta Jiřička s tím, že město jako spolupořadatel i tentokrát přispívá jak finančně, tak hlavně zapojením městských Technických služeb. Hlavním pořadatelem, který zajišťuje celý festival dramaturgicky, je tradičně Nadační fond Jičín – město pohádky. (zan)

Celý program 30. ročníku festivalu JMP (2021)

Festivalová grafika

foto