Děti z osmi škol na Jičínsku poběží rotary maraton. Výtěžek poputuje na boj s dětskou obrnou

15. 09. 2021 Zprávy « zpět

Jičínsko – Jičínský sportovní areál bude 23. září hostit závod v rámci World Marathon Challenge. Ve štafetovém maratonském běhu se utkají žáci z osmi základních škol: čtyř jičínských, z Nové Paky, Kopidlna, Železnice a Libáně. Závod má dobročinný přesah, výtěžek půjde na boj s dětskou obrnou. Organizátorem běhu je Rotary klub Jičín – Nymburk ve spolupráci s městem Jičín.

„Letos se v Jičíně běží podruhé, loni jsme to stihli těsně před zpřísněním opatření vůči covidu. Všechny pozvané školy nám přislíbily účast,“ řekl starosta Jičína Jan Malý.

Výzvou pro školní družstva není nic menšího než ohrozit, či dokonce pokořit světový maratonský rekord. Právě díky štafetové podstatě závodu je skutečně možné zdolat maratonský běh stejně rychle jako ti nejlepší individuální vytrvalci světa. V loňském roce, kdy se rotary maraton v Jičíně běžel poprvé, světový rekord odolal jen těsně.

Každá z osmi zúčastněných škol má za úkol vytvořit družstvo o 30 členech, patnáct dívek a patnáct chlapců. Závodníci musí být ve věku 11 až 13 let. Štafetový závod se běží po dvousetmetrových úsecích. Protože délka odpovídá maratonskému běhu dle olympijských pravidel, každý závodník celkem uběhne 1400 metrů. První úsek běží takzvaní ambasadoři, které si zvolí každá škola zvlášť a kteří by měli být osobnostmi spojenými s danou školou. Jičínský závod odstartuje 23. září v 10 hodin.

Akci finančně zajistí Rotary klub Jičín – Nymburk. Každý závodník obdrží tričko a pamětní medaili, vítězné družstvo se může těšit na pohár. Pro závodníky bude zajištěn pitný režim a občerstvení.

„Letos se dílčí závody World Marathon Challenge poběží v Hradci Králové, Trutnově, Nymburce a právě v Jičíně. Sečteme-li všechny závody, zúčastní se jich na 750 dětí z východních Čech,“ informoval mluvčí jičínské radnice Jan Jireš. (zan)