Daň z nemovitostí se v Jičíně v roce 2022 nezmění, do nižší sazby spadne nově připojený Hubálov

19. 09. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Sazba daně z nemovitých věcí se v roce 2022 na většině území Jičína nezmění, základní koeficient pro výpočet zůstává na dosavadní hodnotě 2 podle zákona. Podle nové vyhlášky, kterou schválili zastupitelé, zaplatí méně vlastníci nemovitostí v připojených osadách a některých okrajových částech města, nově je mezi nimi i nedávno připojený Hubálov.

„Jelikož byl připojen Hubálov, museli jsme vyhlášku upravit. Historicky totiž platí jiný koeficient pro okrajové části jako například Popovice nebo Robousy. Udělali jsme proto přesnou revizi připojených území,“ uvedl starosta Jičína Jan Malý. „Základní koeficient je dán pro obce od deseti do pětadvaceti tisíc obyvatel na hodnotu dvě. My ale můžeme svojí vyhláškou koeficient na určitých místech a částech obce upravovat,“ řekl starosta.

Nová vyhláška proto přímo vyjmenovává lokality, v nichž bude koeficient na hodnotě 1. Jedná se o katastrální území Popovice, Robousy, Hubálov, část katastrálního území Moravčice, dále jde o části Soudná a Sedličky. Koeficient 1 se také vztahuje na některé nejjižnější lokality města: ulici Porák a nejjižnější úsek Poděbradovy ulice.

„Koeficient 1,5 byl pak stanoven stejně jako v minulé vyhlášce pro budovy sloužící jen k rodinné rekreaci, oddělené garáže a stavby, které souvisí s podnikáním v zemědělství, průmyslu, stavebnictví a dopravě,“ doplnil starosta Malý. (zan)