Demolice staré interny v Jičíně začala. Hluku a prachu se okolní zástavba nevyhne, průjezd nákladních aut městem by měl ale minimalizovat sklad materiálu v kasárnách

22. 09. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Demolice starého pavilonu nemocnice, na jehož místě vyroste centrum klinických laboratoří, začala. Domácnostem v zástavbě bezprostředně u nemocnice budou ještě delší čas znepříjemňovat život hluk a prašnost ze stavby. Omezit by se měl ale počet průjezdů nákladních vozidel v ulicích města. Firma, která demolici provádí, zřídí dočasné úložiště materiálu v bývalých kasárnách, kde ho také zpracuje a později opět použije na stavbu.

„Společnost ATM CZ požádala město Jičín, aby mohla využít lokalitu kasárna jako mezideponii materiálu. Vzhledem k tomu, že díky této mezideponii dojde ke snížení počtu průjezdů nákladních vozidel v souvislosti s touto stavbou, rada města usoudila, že žádost je v zájmu občanů,“ informoval mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.

Na pozemcích o celkové výměře 3500 metrů čtverečních budou deponovány štěrky, zemina a recykláty ze stavby. Materiály tam budou i zpracovávány pro další použití. Dle projektové dokumentace má být totiž maximální množství vybouraného materiálu zpracováno a použito zpět při výstavbě nové nemocniční budovy. Minimalizuje se tak množství odpadu. Bez deponie v kasárnách by to znamenalo až dva tisíce průjezdů nákladních aut přes město na obchvat.

Materiál bude přímo v kasárnách tříděn, drcen a zpracováván smícháním s dalšími surovinami. Poté bude využit na stavbě nemocničního pavilonu. „Firma ATM CZ si je vědoma, že v blízkosti je obytná zóna Čeřovka. K dispozici má skrápěcí zařízení, aby se snížila prašnost. Co se týká hluku, veškeré stroje budou certifikované. Pracovní doba bude 7.00 až 17.00, plus každá druhá sobota. Během demolice budou do areálu nemocnice najíždět prázdná auta z Kukulovy ulice a naložená budou vyjíždět do Bolzanovy ulice,“ popsal Jireš.

Výstavba nového nemocničního pavilonu s centrem klinických laboratoří, transfuzní stanicí, hemodialýzou a dalšími pracovišti na místě bývalé interny přijde na 318 milionů korun bez DPH a financuje ji Královéhradecký kraj.

„Nemovitosti sousedící s nemocnicí budou hlukem a prachem dotčeny bez ohledu na to, zda by mezideponie byla, či nebyla zřízena. Občany proto prosíme o strpení. Ale díky mezideponii dojde k výraznému omezení nákladní dopravy v celém Jičíně. Město má připraven projekt na rekonstrukci Kukulovy ulice a chce k němu přistoupit, jakmile zatížení ulice v souvislosti se stavbou skončí,“ dodává mluvčí města Jan Jireš. (zan)