Jak bude v Jičíně vypadat doprava v následujícím desetiletí. Lidé do plánování mobility mohou promluvit při veřejném jednání

01. 10. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Auta, cyklisté, pěší i hromadná doprava. V Jičíně se řeší, jak bude vypadat městská mobilita v následujícím desetiletí. Radnice k jejímu plánování přizve i veřejnost, která může přijít na veřejné projednání do Biografu Český ráj v úterý 5. října. Veřejná diskuze je součástí přípravy plánu udržitelné městské mobility, což je strategický dokument, který město připravuje. Zahrnout má veškerý pohyb po městě, tedy nejen dopravu a provoz na komunikacích v Jičíně.

„Město stojí na pomyslné křižovatce, kdy bude rozhodovat o koncepci dopravy pro nadcházející desetiletí. Plán udržitelné městské mobility je strategický dokument v oblasti dopravy, který řeší budoucí podobu individuální automobilové, cyklistické, pěší a hromadné dopravy ve městě,“ uvedl mluvčí radnice Jan Jireš. Proces zahrnuje například plánování dostupnosti služeb v jednotlivých částech města, cest do školy a do práce, městské logistiky nebo funkčního využití veřejných prostranství.

„Pro sestavení tohoto dokumentu jsou důležití takzvaní stakeholdeři. Jde o občany – zástupce z jednotlivých zájmových skupin, jako jsou například chodci, uživatelé hromadné dopravy, maminky s dětmi, běžci, profesionální řidiči, dopravci, představitelé podniků, prodejci ve městě, cyklisté a mnozí další. Koncepci budou sestavovat ve spolupráci s odborníky a volenými zástupci. Tímto způsobem musí nejprve vzniknout pracovní skupiny, které se budou zabývat dostupnými dopravními daty, výsledky průzkumů a tvorbou jednotlivých částí plánu. Zčásti půjde o postup, který město použilo při tvorbě strategického plánu rozvoje města Jičína 2018–2019. Předmětem však nyní bude specificky budoucnost mobility – pohybu po městě a v jeho okolí,“ popsal mluvčí města.

Už v roce 2019 město požádalo občany, aby se zapojili do tvorby takzvaných pocitových map, jejichž data jsou součástí přípravy plánu udržitelné mobility. Pocitové mapy jsou k nahlédnutí na stránkách mobilita.jicin.cz, stejně jako výsledky dotazníkového průzkumu o provozu v Palackého ulici v centru Jičína.

Setkání v Biografu Český ráj v úterý 5. října od 17 hodin bude symbolickým zahájením prací na plánu udržitelné městské mobility. (zan)