V Jičíně bylo odhaleno pět nových Kamenů zmizelých. Připomínají členy rodiny Goliathových před jejich někdejším domem na náměstí

06. 10. 2021 Zprávy foto: 3 « zpět

Jičín – Nová pětice pietních Kamenů zmizelých bude v Jičíně připomínat rodinu Goliathových. Tři její členové byli zavražděni nacistickým režimem, dvěma dalším se válečné útrapy podařilo přežít. Kameny, v originále Stolpersteine, jsou zasazeny do chodníku před domem čp. 3 na Valdštejnově náměstí, kde rodina žila. Donátor Martin Kryl a starosta Jičína Jan Malý pietní místo odhalili při ceremonii 5. října. Do Jičína při té příležitosti přicestovali i přímí příbuzní rodiny Goliathových.

„Tři členové rodiny totalitu nepřežili. Dva ano, ale musím dodat, že tito dva, kteří navzdory všem okolnostem přežili to nejhorší období, byli vzápětí silně zasaženi další totalitou, která přišla po válce,“ uvedl Martin Kryl, donátor této pětice kamenů.

„Věřím, že Kameny zmizelých, které v Jičíně máme, přispějí ke vzpomínce nás všech na období nacistického teroru. A také věřím, že udržování této vzpomínky pomůže vyhnout se podobným dějinným událostem v budoucnosti,“ řekl krátce před samotným odhalením kamenů starosta Jan Malý.

Slavnostního aktu se kromě zastupitelů a veřejnosti účastnili studenti jičínské Masarykovy obchodní akademie a Lepařova gymnázia. Martin Kryl, který je iniciátorem a donátorem instalace Kamenů zmizelých na Valdštejnově náměstí, poté přednášel nejen pro studenty o někdejších členech rodiny Goliathových v bývalé židovské škole.

„Rodina Goliathových nebyla jediná, na kterou dopadl nacistický teror. Podobných osudů bylo mnohem více. Jenom v Jičíně jsou další dvě skupiny Kamenů zmizelých. V roce 2019 byly na Žižkově náměstí odhaleny kameny za rodinu Steinerových, rok nato pak na Valdštejnově náměstí za rodinu Hahnových,“ připomněl mluvčí města Jan Jireš.

Kameny zmizelých dnes leží už ve stovkách měst po celé Evropě a jejich počet se pohybuje v řádu desítek tisíc kusů. Původně šlo o projekt německého umělce Guntera Demniga, který první kámen usadil 16. prosince 1992 před radnicí v Kolíně nad Rýnem. Od roku 2008 jsou takzvané Stolpersteine umisťovány i v České republice. (zan)

Umístění Kamenů zmizelých

Kameny za rodinu Goliathových. Slavnostní odhalení. Foto: MÚ Jičín

foto

foto

foto