Starostou v Nové Pace zůstanu, říká čerstvě zvolený poslanec Josef Cogan. Ve sněmovně by chtěl pracovat v ústavně právním výboru

11. 10. 2021 Zprávy foto: 1 « zpět

Nová Paka – Přes 20 procent přednostních hlasů na kandidátce Pirátů a Starostů vyneslo dlouholetého starostu Nové Paky Josefa Cogana do poslanecké sněmovny parlamentu. Po zbytek svého starostenského úřadování, které končí za rok, chce funkci v Nové Pace vykonávat neuvolněně, tedy už ne na úrovni hlavního pracovního úvazku. Čerstvě zvoleného poslance jsme se zeptali i na to, zda se hodlá ucházet o post starosty znovu v příštích komunálních volbách.

Josef Cogan stojí v čele Nové Paky od roku 2002, s výjimkou volebního období mezi lety 2010 a 2014. V té době (2010–2013) už totiž jednou byl poslancem parlamentu, a to stejně jako v nadcházejícím období za Starosty a nezávislé. Byl například jedním z tvůrců novely loterijního zákona, která dala obcím účinnou možnost regulovat hazardní hry na svém území.

Zůstanete po nástupu do poslanecké sněmovny starostou Nové Paky?

Předpokládám, že starostou zůstanu do konce současného funkčního období, ale namísto uvolněné funkce ji budu vykonávat jako neuvolněný. Ke změně dojde nejspíš na prosincovém zasedání novopackého zastupitelstva.

Znamená to, že v jediné uvolněné funkci na radnici pak zůstane první místostarosta Pavel Bouchner, nebo počítáte s tím, že by v rámci změn mohla být uvolněna i pozice druhého místostarosty?

Dá se předpokládat, že zůstaneme po zbytek volebního období u jednoho uvolněného místostarosty. Já se chci nadále ve městě věnovat rozvojovým záležitostem. Je ale pravda, že více drobných provozních záležitostí, které nyní řeším, zřejmě spadne na úředníky.

Už za rok nás čekají komunální volby. Hodláte v Nové Pace znovu kandidovat na starostu?

Počítám s tím, že do zastupitelstva kandidovat budu, ale jak to bude s funkcí starosty, se rozhodnu až na základě zkušenosti po zbytek současného volebního období. Bude určitě také záležet na tom, v jaké pozici budu pracovat ve sněmovně. Kdybych se rozhodl znovu kandidovat na starostu, v každém případě by se jednalo i nadále o neuvolněnou funkci a chtěl bych se věnovat hlavně zásadním rozvojovým aktivitám pro město, tedy velkým strategickým projektům.

Na co se chcete zaměřit ve sněmovně? Budete znovu pracovat v rozpočtovém výboru jako před osmi lety?

Je to jedna z možností, ale pravděpodobně budu nyní směřovat spíše do právní oblasti. Na prvním místě bude tedy ústavně právní výbor, rozpočtový výbor je druhou možností. Bude to také záviset na rozdělení míst ve výborech podle stran a odborností poslanců. Prvořadým úkolem pro novou sněmovnu bude státní rozpočet, bude totiž nutné upravit návrh, který připravila ještě současná vláda. (zan)

Výsledky voleb na Jičínsku a zvolení poslanci.

Josef Cogan. Foto: Martin Žantovský

foto