Stromy v Havlíčkově ulici ničí dlažbu chodníku. Jičínští radní si lámou hlavu, jak s problémem naložit. Nechají si zpracovat odbornou analýzu

21. 10. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Stromořadí sakur po obou stranách Havlíčkovy ulice přidělávají vrásky na čele jičínským radním. Stromy, které byly vysazeny v roce 2005, se rozrostly natolik, že jejich prorůstající kořeny zvedají okolní dlažbu chodníků a vytlačují obrubníky. Ulice, která spojuje centrum města s lokalitou kolem lipové aleje, je frekventovaná a proudí tudy denně zástupy chodců. Problém vadí tamním obyvatelům.

Radnice zatím neví, jak zapeklitý problém vyřešit, aniž by musela nechat stromy zlikvidovat a nahradit je novými. Nechá si v první řadě zpracovat odbornou analýzu stavu a možnosti řešení stromořadí. Provede ji dendroložka Martina Součková, která už s Jičínem spolupracovala v minulosti na řešení jiných problémů s dřevinami. Město na odborné posouzení vyčlenilo 70 tisíc korun.

Analýza bude zpracována jako orientační návrh řešení a bude sloužit jako případný podklad pro vytvoření podrobné projektové dokumentace. V první fázi bude proveden dendrologický průzkum, tedy posouzení stavu jednotlivých stromů. Analýza má nabídnout více variant řešení.

„Město Jičín se jednoznačně chce vyhnout možnosti stromy odstranit a nahradit je novými. Je však pravdou, že při neřešení této situace se stav povrchů v Havlíčkově ulici bude nadále zhoršovat. Jednou z variant je také ponechání stávajících stromů a speciální úprava ploch, avšak teprve analýza ukáže, zda je tato možnost proveditelná,“ uvedl mluvčí radnice Jan Jireš. (zan)