Počty nemocných covidem opět rostou i na Jičínsku. Přesto zatím zůstává Královéhradecký kraj jedním z nejméně zasažených regionů

25. 10. 2021 Zprávy « zpět

Jičínsko – Po dlouhé řadě týdnů klidu, kdy v Jičíně ani mnoha dalších obcích okresu neevidovali hygienici žádného nakaženého pacienta s covidem-19, je opět zjevné, že epidemie o sobě dává vědět. V samotném Jičíně, kde dlouho svítila nula nakažených, už koncem minulého týdne počet evidovaných pacientů překročil desítku. Počet nových případů den ode dne stoupá i v dalších obcích a na základě předchozích zkušeností lze usuzovat, že je jen otázka času, kdy nárůst začne prudce akcelerovat. Zatím zůstává Královéhradecký kraj jedním z nejméně zasažených v celé republice.

Za uplynulý týden testy prokázaly v celém kraji 215 nových případů nákazy, dva týdny předtím za stejnou dobu to bylo jen 117 případů. Krajský úřad oznámil, že nepřetržitě komunikuje s krajskými hygieniky a v případě rapidního zhoršení situace a zvýšení zátěže nemocnic v souvislosti s hospitalizací pacientů s covidem chce jít cestou lokálních opatření cíleně zaměřených na rizikové území v regionu, jako je například zvýšení testování.

„Další vývoj situace šíření infekce covidu-19 v našem kraji bude velice záviset na tom, jak se budeme společně chovat. Počty nových případů poměrně strmě stoupají a zjevně i u nás vzniká další epidemická vlna. Prosím, vezměme to na vědomí a sami si nyní opět nastavme základní preventivní opatření. Všichni již velice dobře víme, jaké chování je z hlediska přenosu viru rizikové. Všichni si samozřejmě přejeme co nejmenší omezující opatření. Toho však dosáhneme právě dodržováním těch základních pravidel. Je také zcela jasné, jak očkování proti covidu-19 zachraňuje lidské životy a minimalizuje těžké průběhy této infekce,“ uvedl ředitel krajské hygienické stanice Ivan Kučera.

Kraj oznámil, že epidemická situace v regionu je pod kontrolou a nemocnice aktuálně s covidem-19 hospitalizují 11 pacientů. K 21. říjnu bylo k dispozici 40 covidových lůžek a v případě potřeby budou nemocnice jejich počty navyšovat. Nemocnice jsou také připraveny při zhoršení situace a zvýšení zátěže aktivovat covidová oddělení.

V celém kraji také pokračuje očkování. Očkováno je už více než 317 tisíc osob, což je 69 procent populace starší 16 let. Denně se nechává očkovat v průměru 500 lidí. Aktuálně se v kraji očkuje na 10 očkovacích místech. Všechna nabízejí očkování bez předchozí registrace a také možnost přeočkování třetí dávkou. (zan)