Regionálnímu muzeu začal sloužit nově postavený depozitář v Robousích. Může díky němu rozšiřovat sbírku

05. 11. 2021 Zprávy foto: 4 « zpět

Jičín – Regionální muzeum v Jičíně má nový depozitář, po němž dlouho volalo. Novostavba v Robousích u bývalé fary zajistí odpovídající prostorové i klimatické podmínky k uložení cenných sbírkových předmětů. Celková investice za 34 milionů korun byla v režii Královéhradeckého kraje, který je zřizovatelem muzea.

„Místo tady najdou sbírky z oblasti archeologie, etnografie, militarií, uměleckých řemesel, lidového nábytku a zemědělského nářadí. Realizací nového depozitáře se uvolní prostory fary v Robousích, kde bude moci muzeum nově připravovat akce pro školy i veřejnost,“ uvedla náměstkyně královéhradeckého hejtmana Martina Berdychová.

Novostavba depozitáře je jednopatrová budova s užitným podkrovím, ve kterém jsou úložné prostory vybavené statickými i pojízdnými regály s řízenou výměnou vzduchu. Vše je také náležitě zabezpečeno proti vniknutí nepovolaných osob. V přízemí se nachází úložné prostory spolu s odbornými pracovišti a badatelnami včetně potřebného zázemí pro zaměstnance muzea. Součástí stavby kromě nových komunikací a oplocení je i venkovní nádrž na dešťovou vodu, která zásobuje užitkovou vodou provoz celé budovy.

„Stavbu nového depozitáře v areálu bývalé fary v Robousích kraj zahájil v březnu 2020 demolicí původních objektů a celou ji financoval ze svého rozpočtu. Náklady na stavební část dosáhly 25,4 milionu korun bez DPH a za vnitřní vybavení jsme zaplatili 2,75 milionu korun bez DPH. Plánovaný termín předání nové budovy do užívání jsme dodrželi,“ uvedl náměstek hejtmana Pavel Bulíček.

Regionální muzeum a galerie v Jičíně se potýkalo s nedostatkem prostoru pro uložení sbírkových předmětů dlouhodobě. Projekt na nový depozitář neuspěl v roce 2014 se žádostí o dotaci z norských fondů, a proto se Královéhradecký kraj rozhodl stavbu financovat z vlastních zdrojů. (zan)

Nový muzejní depozitář v Robousích. Foto: KÚ KHK

foto

foto

foto

foto