Počet hospitalizovaných narůstá, jičínská nemocnice už omezila plánovanou péči. Kraj se obává loňského scénáře

15. 11. 2021 Zprávy « zpět

Jičín, Hr. Králové – V nemocnicích narůstá počet pacientů s covidem-19, v Královéhradeckém kraji jde ke konci minulého týdne o 90 hospitalizovaných. Krajské nemocnice průběžně navyšují počty covidových lůžek a omezují některou neakutní péči, aby se připravily na další nárůst. Jičínská nemocnice už přistoupila k částečnému omezení v rámci plánované neurologické péče. Další nemocnice v kraji redukují plánovanou operativu, v Trutnově je omezen také provoz rehabilitačního, ortopedického a onkologického oddělení.

„V kraji se počet pacientů s covidem-19 za týden zdvojnásobil. Hrozí, že příští týden by mohly nemocnice v kraji hospitalizovat až 200 pacientů s covidem, za dva týdny až 400. Tím bychom se v podstatě znovu dostali do stavu loňské podzimní vlny epidemie, kdy musela být výrazně omezena péče v nemocnicích,“ obává se hradecký hejtman Martin Červíček.

I při zhoršující se situaci má Královéhradecký kraj aktuálně čtvrtý nejnižší sedmidenní přírůstek na 100 tisíc obyvatel mezi ostatními regiony České republiky. Za posledních sedm dní zde testy potvrdily 2089 nových případů nákazy covidem-19. Týden předtím za stejnou dobu přibylo 1312 případů.

„V Královéhradeckém kraji za poslední tři dny přibylo denně téměř 400 nových případů nákazy. Nejhorší situace je aktuálně v okresu Hradec Králové. Podobně vysoké denní nárůsty jsme v regionu zaznamenávali během podzimu minulého roku. Chci proto znovu každého poprosit a vyzvat k dodržování základních pravidel, která nás mohou ochránit před dalším zrychlováním epidemie. V tuto chvíli se ve spolupráci s hygieniky a hasiči připravujeme i na možnost terénního testování. Ve školách za 14 dní začne plošné antigenní testování, my už ale v příštím týdnu v některých školách provedeme odběry PCR testů, a to na základě vyhodnocení a rozhodnutí krajské hygieny,“ uvedl hejtman.

Ode dneška pomáhají v nemocnicích v Česku vojáci, v jičínské jich má být šest.

Podle údajů krajského úřadu za poslední týdny stoupá také tempo očkování proti koronaviru. Denně zdravotníci v kraji očkují v průměru 2000 lidí. Aktuálně je v Královéhradeckém kraji alespoň jednou očkováno už přes 71 procent populace starší 16 let. Očkovací místa navyšují denní kapacity v závislosti na počtu zájemců a do očkování vakcínou Comirnaty (Pfizer/BioNTech) se zapojilo už 146 praktických lékařů ve všech pěti okresech. (zan)