Masarykovo divadlo si na rekonstrukci počká. Zatím je jisté jen to, že příprava projektové dokumentace se protáhne minimálně do jara

18. 11. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Že Masarykovo divadlo potřebuje rozsáhlou rekonstrukci a modernizaci, bylo jasné už v době, kdy město budovu z roku 1894 kupovalo od sokolů. V roce 2018 radnice vybrala projektanta a začala tím několikaetapová příprava projektové dokumentace. Mezitím ale muselo město do budovy několikrát investovat, aby odvrátilo havarijní stavy. Předpokládá se, že dokumentace pro provedení stavby a dokumentace pro rekonstrukci interiérů budou k dispozici na jaře příštího roku.

„Nutno říct, že velká část dokumentace už je hotova. Společnost Mepro v první etapě zhotovila studii, která představila budoucí podobu i vnitřní uspořádání budovy. Prezentace studie se uskutečnila v Biografu Český ráj v říjnu 2018. Po zapracování připomínek veřejnosti, města Jičína a členů T. J. Sokol Jičín pokračovala architektonická kancelář Mepro přípravou projektové dokumentace pro územní rozhodnutí a projektové dokumentace pro stavební povolení. I tato etapa byla úspěšně dokončena,“ rekapituluje proběhlé práce mluvčí města Jan Jireš.

Při vydávání stavebního povolení poté došlo k průtahům, a tak radní lhůtu prodloužili. „Prodloužili jsme lhůtu do konce prosince, protože zatím nemáme schváleno financování na rok 2022. Až bude schválen rozpočet, prodloužíme ji ještě o další tři měsíce, aby lhůta byla odpovídající,“ řekl místostarosta Jičína Petr Hamáček.

Kdy začne samotná rekonstrukce a kolik bude stát, je zatím otázkou. Podle dva roky staré studie se celkové náklady odhadují na 200 milionů korun, ceny ve stavebnictví ale od té doby vyrostly, a navíc se ukazuje, že odhady byly optimističtější než realita. „Masarykovo divadlo je ještě v horším stavu, než jsme doufali. Krov je shnilejší, než se předpokládalo, stropní trámy v malém sále jsou napadené,“ konstatuje místostarosta Hamáček.

Město koupilo Masarykovo divadlo od T. J. Sokol Jičín za 18,5 milionu korun, jak určil znalecký posudek. Zadní trakt, zejména sokolovna, zůstal ve vlastnictví sokolů. Úhrada byla rozdělena do osmi splátek, poslední v roce 2023. Převod se uskutečnil právě z důvodu, že celá budova nutně potřebuje rekonstrukci, na kterou sokolská jednota nemá finanční prostředky. (zan)