V Jičíně zrušili plánované adventní akce. Docházelo by ke značnému shlukování občanů a nebylo by možné zajistit kontrolu bezinfekčnosti, poukázala radnice

24. 11. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Kvůli pandemii nebudou ani letos Vánoce takové, jak by si mnozí představovali. Jičín už zrušil plánovaný veřejný program k rozsvícení vánočního stromu na Valdštejnově náměstí, neuskuteční se ani Mikuláš a hudební odpoledne v parku, adventní koncerty nebo Lucianská slavnost světel. Nebudou ani Vánoce na bráně. „U těchto akcí by docházelo ke značnému shlukování občanů a nebylo by možné zajistit kontrolu bezinfekčnosti,“ zdůvodnila radnice v tiskové zprávě.

„Mikuláš v parku je již tradiční akcí. Kontrola bezinfekčnosti by sice technicky byla možná u vstupů do parku, z kapacitních důvodů se však setkání s Mikulášem a jeho družinou nemůže konat. Ze stejného důvodu byly zrušeny i adventní koncerty v parku,“ vysvětluje mluvčí města Jan Jireš.

Alespoň prozatím platí, že uskutečnit by se naopak měly ty plánované akce, kde je možné omezit shlukování nebo efektivně prokázat bezinfekčnost podle aktuálních předpisů. K těmto adventním akcím patří čtení pohádek u Valdické brány o každém všedním dni od 16 hodin, Divovánoce ve Valdštejnské lodžii 11. prosince, mechanický betlém v ulici Pod Koštofránkem 18. až 23. prosince od 18 do 19 hodin nebo rozvoz betlémského světla na Štědrý den.

Většinu z přichystaného programu ponechaly beze změn Regionální muzeum a galerie v Jičíně, K-klub, Biograf Český ráj a další organizace. Biograf chystá na nedělní odpoledne 28. listopadu pohádkové promítání, K-klub zase divadlo pro malé diváky a regionální muzeum zve na výstavu na zámku s názvem Perličkové ozdoby z Poniklé. Stále se počítá s adventním koncertem v kostele sv. Jakuba Většího v pátek 10. prosince od 17 hodin, který bude poděkováním zdravotnickému personálu. Ve všech případech bude nutná kontrola bezinfekčnosti a dodržování ochranných opatření, upozorňuje radnice.

„V případě rozsvícení vánočního stromu jsou občané zváni k volné procházce po vyzdobeném centru města Jičína. Strom na Valdštejnově náměstí je opravdu nádherný. Vřele děkujeme soukromým dárcům z Holínského Předměstí v Jičíně. Stromky ve městě darovaly Lesy ČR a ozdobily je vlastnoručně vyrobenými výrobky děti z jičínských mateřských škol. Kromě toho budou v zámeckém parku a na jiných místech instalovány svítící 3D dekory. Na tomto místě město Jičín děkuje Skupině ČEZ za poskytnutí finanční podpory pro rozsvícení vánočního stromu,“ uvedl mluvčí města Jan Jireš.

Lucianská slavnost světel byla plánovanou novinkou letošního adventního programu. „U tří vstupů na Valdštejnovo náměstí se měly sejít děti s lucerničkami či lampiony, aby zahnaly tmu. Akci však není možné konat, a tak se dramaturgie přesouvá na příští rok,“ doplnil Jireš. (zan)