Jičín, brána do Českého ráje. Právě vyšla nová kniha historika Jindřicha Francka

30. 11. 2021 Zprávy foto: 1 « zpět

Jičín - Na knihkupecké pulty se v těchto dnech dostala nová kniha historika, archiváře a znalce jičínské historie Jindřicha Francka, kterou vydalo nakladatelství Rybka Publishers. Třísetstránková kniha nazvaná Jičín, brána do Českého ráje s podtitulem Vyprávění o historii města, jeho domech, pomnících, sochách a pamětních deskách byla dokončena už koncem roku 2019, ale vydání pozdržela covidová pandemie, a tak se k zájemcům o regionální historii dostává až v letošním předvánočním čase.

"Začátek Franckovy nové knihy tvoří stručný přehled dějin města Jičína. Přehled stručný, nikoliv však pohublý. Čtenář v něm dostane naservírovanou poctivou a vydatnou porci informací, poskytující zasvěcený vhled do historie města. Pokud máte ve své knihovně Franckovy monumentální Dějiny Jičína, od jejichž přečtení vás dosud odrazovala jejich tloušťka a množství informací, pak neváhejte a pusťte se nejdříve do čtení této nové knihy. Získáte základní a solidní vhled do problematiky, s nímž si posléze velké Dějiny Jičína vychutnáte daleko více. Druhá část knihy je věnována Jičínu zmizelému, tedy dnes již neexistujícím historickým objektům; tuto kapitolu ocení především obyvatelé města. Hlavní těžiště publikace potom spočívá v textech věnovaných jičínským domům, pomníkům, sochám a pamětním deskám. V tomto směru kniha do značné míry supluje zdařilou, leč dnes již prakticky nedostupnou publikaci Františka Kasky Historie jičínských soch z roku 1936," přibližuje novou knihu Pavel Kracík ze sdružení Jičínská beseda.

"Franckova kniha jde ale svým rozsahem mnohem dál, autor navíc sbíral podklady pro svou publikaci velmi poctivě a téměř do poslední chvíle. Znalost této knížky vám tak bez jakékoliv nadsázky propůjčuje roli zasvěceného průvodce městem. Jak jsme u Jindřicha Francka zvyklí, i tato publikace je psána svěžím a čtivým stylem, který neodradí laiky, a současně z ní doslova sálá autorův hluboký vhled do jičínské historie, jeho téměř neuvěřitelná znalost regionální historické bibliografie i obdivuhodná erudice. Nelze samozřejmě napsat, že v této knize najdete k jednotlivým objektům vše. Jednak vše nelze nalézt v žádné knize, a potom to ani nebyl autorův záměr. Francek se naopak snaží důsledně filtrovat informace, aby své čtenáře nezahltil, nýbrž jim předložil stravitelnou esenci toho podstatného," dodává Kracík.

Závěrečná kapitola nové Franckovy knihy je věnována regionální historiografii. V ní čtenáři naleznou nejen přehled osobností, které se věnovaly nebo věnují různým aspektům jičínské historie, ale zejména přehled jejich děl, jejichž studiem lze více pronikat do minulosti Jičína.

Nová kniha Jindřicha Francka jistě potěší nejen zájemce o regionální historii, ale také všechny, kteří se chtějí něco o Jičíně dozvědět a na studium odborné literatury nemají čas. Historik Francek to udělal za ně a v čtivé formě právě předkládá. (to)

foto