Novomanželé dostanou v Jičíně darem od města Valdštejnovu medaili

06. 12. 2021 Zprávy foto: 2 « zpět

Jičín – Snoubenci, kteří si své ano řeknou v Jičíně, dostanou od města darem nově Valdštejnovu medaili z tombaku. Medaile nahradí zlaté srdíčko, které dostávali novomanželé od oddávajícího doposud.

„Společnost se vyvíjí, a s ní i móda, a tak řada svatebčanů i někteří oddávající vyjádřili názor, že je čas na změnu. Aby si novomanželé odnesli něco tematického, co má velký vztah k Jičínu, bude novým darem medaile (tolar) s vyobrazeným Albrechtem z Valdštejna na líci a jeho rodovým znakem na rubu,“ informoval mluvčí města Jan Jireš.

Medaile bude z tombaku, tedy ze slitiny mědi a zinku, avšak na rozdíl od mosazi s vyšším podílem mědi. Povrch bude postříbřen. Medaili bude oddávající předávat v dřevěné krabičce.

„Zhotovení medaile o průměru pět centimetrů vychází cenově přibližně stejně jako zhotovení zlatého srdíčka. Medaile budou odpovídat návrhu Jany Kazdové ze společnosti Triga-K z Prahy za cenu 880 Kč bez DPH za kus. Smlouva bude prozatím uzavřena pouze na rok 2022, pořízeno bude asi 70 kusů,“ upřesnil Jireš. (zan)

Valdštejnova medaile pro novomanžele. Foto: MÚ Jičín

foto

foto