Lavička Václava Havla s číslem 44 stojí v Jičíně. Dílo architekta Bořka Šípka zdobí dolní parter zámecké zahrady

12. 12. 2021 Zprávy foto: 3 « zpět

Jičín – Nová lavička Václava Havla, celosvětově s pořadovým číslem 44, stojí v dolním parteru zahrady jičínského zámku. V krátkém čase se tak podařilo realizovat myšlenku, s níž přišel jičínský radní Josef Novotný. Právě on spolu se starostou Janem Malým a senátorem Tomášem Czerninem dílo slavnostně odhalil.

„[…] je dobře, že dnes odhalujeme lavičku Václava Havla. Její tvůrce Bořek Šípek, též přítel Václava Havla, ji pojal jako symbol. Symbol jedné ze základních zásad demokracie a tou je dialog. Lavička vybízí: Pojďte, sedněme si a pobavme se. Dobře, shodneme se. Dobře, neshodneme se, ale pojďme o tom mluvit. Pojďme si své názory vyjasnit. Dobře, hádáme se, ale hádejme se konstruktivně a s respektem jeden k druhému,“ uvedl ve své zahajovací řeči Josef Novotný, držitel Ceny města Jičína, který také jako polistopadový kooptovaný poslanec dal Havlovi hlas v jeho první prezidentské volbě.

„Myslím si, že v osobě Václava Havla jsme měli osobu, která skutečně vytvořila podmínky pro to, že naše republika se stala známou prakticky po celém světě. Myslím si, že lavička, kterou nyní chceme zpřístupnit, je tím symbolem, aby občané a návštěvníci našeho města si vzpomněli na nejvýznamnější postavu politických dějin po listopadu 1989,“ uvedl při odhalování lavičky starosta Jičína Jan Malý.

Návrh Josefa Novotného počátkem roku 2021 schválilo jičínské zastupitelstvo napříč politickým spektrem. Ze tří navržených lokací vybrala pro lavičku místo v zámecké zahradě sama veřejnost v anketě. Dílo financovalo město ze svého rozpočtu s přispěním dárců, pro jejichž dary je stále otevřen transparentní účet. Zhotovitelem autorského díla Bořka Šípka je novoborská dílna Petra Madera.

„Náklady na pořízení lavičky jsou 311.212 Kč včetně DPH, další náklady poté vyžadovala úprava lokality,“ uvedl mluvčí města Jan Jireš. (zan)

Na snímku stříhají pásku zleva senátor Tomáš Czernin, radní Josef Novotný a starosta Jan Malý. Foto: MÚ Jičín

foto

foto

foto