Novopackou polikliniku kupuje město ze soukromých rukou za devět milionů korun. Lékaři tam zůstanou

23. 12. 2021 Zprávy « zpět

Nová Paka – Polikliniku u viaduktu v ulici Legií odkoupí ze soukromých rukou město za devět milionů korun. Trojice lékařů, která nemovitost doposud vlastnila, ji městu sama nabídla. Zastupitelé na nabídku kývli téměř jednohlasně. Ačkoli nejde o strategickou stavbu, tradičně se v ní soustřeďují zdravotnické služby a za dohodnutou cenu jde prý o dobrý obchod. Představitelé města ale připouštějí, že budova bude vyžadovat investice do oprav a úprav, aby mohla dále sloužit ke zdravotnickým účelům, například se předpokládá vybudování výtahu.

Budovu s pozemkem doposud spoluvlastnili třetinovými podíly jičínští lékaři Zbyněk Hep, Lubomír Voltr a Miloslav Skřivánek. Stavba, která byla původně vilou majitele sousední textilní továrny, pochází z roku 1925 a posledních 60 let slouží jako poliklinika. Po druhé světové válce přešla do vlastnictví státu a v roce 1995 byla prodána v privatizaci. V nájmu tam aktuálně působí ordinace lékařů, pobočka Všeobecné zdravotní pojišťovny a lékárna.

Podle znaleckého posudku je stav budovy dobrý, celkové opotřebení dosahuje 67,5 procenta, z toho největší opotřebení vykazují úpravy vnitřních a venkovních povrchů, vnitřní kanalizace, vnitřní vodovod, vnitřní plynovod, krov a střecha, hygienické vybavení. Tržní hodnota všech převáděných nemovitostí dle znaleckého posudku činí 12,6 milionu korun, město je získá za 9 milionů. (zan)