Po sebevraždě majitele stavební firmy má Jičín problém s dokončením regentského domu. Ohrožena je dotace

29. 12. 2021 Zprávy « zpět

Jičín – Stejně jako desítky dalších investorů má i město Jičín problém, který způsobila sebevražda jednatele a jediného společníka královéhradecké stavební firmy MATEX HK. Ta měla do 6. listopadu v Jičíně dokončit rekonstrukci takzvaného regentského domu čp. 2 na Valdštejnově náměstí. Po smrti majitele ale přestala firma prakticky fungovat, zaměstnanci nedostali výplaty a nyní je společnost v insolvenčním řízení.

Jičínská stavba, kterou MATEX HK realizoval, po tragické události postupně začala váznout. Subdodavatelé zhotovitele ji nakonec zcela opustili, a rekonstrukce regentského domu tak zůstala nedokončená. Dosud ani nebyla soudem určena osoba, která je oprávněna za zhotovitele jednat a uzavírat smluvní vztahy. Jičín má teď velký problém zejména proto, že na památkově chráněný dům čerpá dotaci. Tu by musel vrátit, pokud by stavba nebyla dokončena včas.

„Z jednání, která město Jičín podniklo, vyplývá opodstatněná nejistota, zda je společnost vůbec schopna stavbu dokončit. Odbor investiční výstavby a údržby města proto navrhl radě města, aby schválila odstoupení od smlouvy z důvodu prodlení zhotovitele s předáním díla delším než 30 dnů. Vzhledem k tomu, že tato akce je prakticky před dokončením, město Jičín se pokouší jednat se subdodavateli zhotovitele v tom smyslu, že by mohli dokončit předmětné práce na základě samostatných objednávek od města Jičín tak, aby bylo možné stavbu zkolaudovat, a to hlavně z důvodu, že město na tuto akci čerpalo dotační prostředky z Programu regenerace městských památkových rezervací,“ popsal mluvčí města Jan Jireš.

Různé části takzvaného regentského domu město postupně rekonstruuje už řadu let. Aktuální stavba zahrnuje rekonstrukci střechy a krovů, které již byly ve velmi špatném technickém stavu. (zan)