Odběratelům tepla z městských kotelen v Jičíně vzroste cena o 70 procent. Může za to energetická krize

10. 01. 2022 Zprávy « zpět

Jičín – Domácnosti a další odběratelé tepla napojení na městské kotelny si letos sáhnou hlouběji do kapsy. Na vině je současná energetická krize, kdy ceny zemního plynu na burzách stouply až na trojnásobek. Správa nemovitostí města Jičína (SNMJ), která zásobuje teplem z městských kotelen domácnosti i nebytové prostory, ohlásila 70procentní nárůst ceny pro koncové odběratele.

„Ačkoliv vzrůst ceny na burze odpovídá 300 procentům, díky vnitřním opatřením SNMJ odpovídá navýšení v Jičíně 70 procentům. SNMJ tím utlumí krajně nepříznivý vývoj na evropském trhu energií a jeho dopad na občany. I tak ale navýšení ceny znamená nárůst nákladů cca o 800 korun měsíčně pro běžnou domácnost. Cena tepla se pro rok 2022 zvýší na 941 Kč/GJ včetně DPH z původních 548,“ oznámil mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.

Cena tepla se v Jičíně držela beze změny od roku 2018. Mezi lety 2015 a 2018 se ji naopak dařilo snižovat. Jičínský dodavatel tepla doufá, že ohlášená cena 941 korun za gigajoule, kalkulovaná jak za otop, tak ohřev teplé vody, bude platná jen pro letošní rok. Už pro příští rok chce usilovat o příznivější nákupy a tím i snížení ceny pro koncové odběratele.

„Do cen se promítá řada faktorů, včetně mezinárodních vztahů či důrazu evropské politiky na přechod k bezemisní energetice. Raketový vzestup cen energií je široce prezentován v médiích. Je však pravděpodobné, že současné burzovní ceny jsou pouze výkyvem a že dojde ke korekci směrem k nižším hodnotám. Protože jistou část nákladů na nákup plynu ponese SNMJ, v roce 2022 se očekává snížení zisku společnosti cca o 3,5 milionu Kč,“ uvedl Jireš.

SNMJ využívá kogenerační jednotky, které kromě tepla vyrábějí i elektrickou energii. Tou zásobuje vlastní nebytové prostory, sportovní areál a aquacentrum i sousední hotel reStart. Kotelny průběžně modernizuje. Poslední investicí bylo nahrazení dvacet let starých kogeneračních jednotek v kotelně u stadionu. Zisk společnosti, která je pod plnou kontrolou města, je tímto způsobem průběžně reinvestován do modernizace tepelného hospodářství v Jičíně. (zan)