Jičín se připravuje na zápisy ukrajinských dětí do základních a mateřských škol. K vedení adaptačního kroužku zaměstnal K-klub dvě ukrajinské matky

16. 04. 2022 Zprávy « zpět

Jičín – Nové zápisy ukrajinských dětí do mateřských a základních škol proběhnou v Jičíně ve zvláštní etapě, a to od 1. června do 15. července. Jejich rodiče se přitom musejí prokázat vízem dočasné ochrany. Město už dříve určilo k integraci ukrajinských dětí základní školu v ulici 17. listopadu, v poslední době jí vypomáhá ZŠ Husova. Pro děti v povinném předškolním vzdělávání je vyhrazena mateřská škola Větrov. Pro mladší děti pak kroužky a vzdělávání připravuje jičínský K-klub. Právě ten zaměstnal dvě ukrajinské matky, které povedou adaptační kroužek pro ukrajinské děti ve věku od dvou do pěti let.

„Tento kroužek dosud vedli původní pracovníci K-klubu, ale nárůst počtu malých dětí z Ukrajiny a také jazyková bariéra tlačily k jinému řešení. Kroužek proto povedou dvě ukrajinské matky. Město na mzdy přispěje částkou 70 tisíc Kč. K-klub tuto skupinu povede do konce června 2022, přičemž zatím nemůže použít finanční příspěvky ze státního rozpočtu,“ informoval mluvčí města Jan Jireš.

Pozornost Jičína i krizového štábu celého správního obvodu zaměstnává také otázka ubytování uprchlíků. Ke krátkodobému ubytování, maximálně v řádu měsíců, Jičín nyní poskytuje sociální byty ve Vrchlického ulici a dalších několik jednotek v ulicích Přátelství a Hofmanova. Město Ukrajince vede k tomu, aby si v blízké době zajistili vlastní nájemní bydlení, a tak zatím prý dočasné kapacity stačí a Jičín nemusel využít záložní možnosti nouzového ubytování.

„Situace se zatím vyvíjí tak, že ubytovnu Sport nebude nutné pro nouzové ubytování uprchlíků využít, ačkoli se o tom původně uvažovalo. Město Jičín ale prozatím ponechává v pohotovosti chatu Homoli s kapacitou 48 míst. Doposud ale nemusela být použita a od 10. května, kdy začíná letní sezona, se má vrátit k obvyklému účelu, tedy k rekreačním aktivitám. Pokud by se ale uprchlická krize měla opět zhoršit, ujišťujeme, že město Jičín je připraveno jednat a přijmout nezbytná opatření,“ uvedl Jireš.

Finanční kompenzace nákladů spojených s ubytováváním uprchlíků řeší Jičín v součinnosti se starosty dalších obcí a Královéhradeckým krajem. Tím, že město nechalo zapsat své pohotovostní byty do zřízené databáze humanitární pomoci, se dostane k finančním kompenzacím vyhlášeným českou vládou. (zan)