Festival Hudba z ráje 2022. Letos s hvězdami Bárou Basikovou a klavíristou Ivo Kahánkem

20. 04. 2022 Zprávy foto: 1 « zpět

Jičínsko - Už skoro připravený je pátý ročník oblíbeného hudebního festivalu, který každé léto oživuje mnohá místa Českého ráje. Pořadatelé vymysleli zajímavý a inspirativní program a nasmlouvali špičkové umělce. Jistě největšími lákadly budou vystoupení populárních hvězd, zpěvačky Báry Basikové a klavíristy Ivo Kahánka. Ten vystoupí na zahajovacím koncertě festivalu 10. června v Porotním sále Valdštejnského zámku v Jičíně.

Společně se sopranistkou Karolínou Cingrošovou, která je uměleckou ředitelkou Hudby z ráje, uvede premiéru jejich nového společného koncertního programu. "Tento program má velice zajímavý koncept a zazní v něm díla George Gershwina a Ericha Korngolda, dvou skladatelů, kteří mají ledacos společného," říká Karolína Cingrošová. "Oba jsou židovského původu a oba to dotáhli až na Broadway. Ovšem zatímco Gershwin je jedním z nejpopulárnějších skladatelů 20. století, Korngoldovo jméno už tak známé není. Málokdo ví, že se narodil v Brně a že se proslavil ve 20. letech, kdy žil ve Vídni, a že po odchodu do Ameriky se stal v Hollywoodu jedním z nejžádanějších autorů filmové hudby," dodává.

Bára Basiková vystoupí ve společném programu s Karolínou Cingrošovou na galakoncertě festivalu Hudba z ráje, který se pravidelně koná v kostele svatého Jana Křtitele v Újezdu pod Troskami. Tentokrát to bude 2. září a obě zpěvačky nabídnou repertoár sestavený ze skladeb jak klasické, tak populární hudby. "A možná, že pro některé posluchače bude překvapením Bára Basiková jen za doprovodu klavíru," dodává ředitel festivalu, jinak moderátor Václav Žmolík.

Koncerty se i letos odehrají na řadě dalších osvědčených míst, kam za programem festivalu Hudba z ráje pravidelně směřují posluchači. V interiérech to bude v kostele svatého Jiljí v Mladějově anebo v Rovensku pod Troskami a v plenéru v Markvarticích, na Šolcově statku v Sobotce, kam přijede s Václavem Žmolíkem besedovat herečka Ilona Svobodová, anebo v Prachovských skalách. Pod věž Mnich se do tohoto romantického skalního města mohou posluchači vydat 16. července na Piknik s Mozartem. Letos přibudou i dvě nová místa ve festivalové nabídce: hrad Vranov v Malé Skále, kde 23. července Karolína Cingrošová vystoupí společně s kytaristou Lukášem Sommerem, a divadlo v Turnově, ve kterém bude 30. září uveden program Caroline tančí swing s The Swings, který se vloni setkal s velkým úspěchem v Rovensku pod Troskami.

Festival Hudba z ráje pořádají za podpory řady partnerů a mecenášů právě operní zpěvačka Karolína Cingrošová a její otec, moderátor Václav Žmolík. V. Srbek

Karolína Cingrošová a Václav Žmolík při společném vystoupení na udílení cen soutěže Gloria musaealis. Foto: archiv V. Žmolíka

foto