Vymaže Jičín z mapy ulice Ruská a Maršála Koněva? Radnice se nejdřív zeptá lidí, zda o přejmenování stojí

25. 04. 2022 Zprávy « zpět

Jičín – Konflikt na Ukrajině hýbe veřejným míněním natolik, že některá města v Česku uvažují o přejmenování svých ulic. Jména inspirovaná ruským místopisem nebo osobnostmi přitom nesou české ulice od konce druhé světové války, nebo ještě déle. Zatímco v Nové Pace se protiruská nálada omezila na útok neznámého sprejera na tabulku tamní ulice Ruská a její přelepení ukrajinskou vlajkou, v Jičíně se úvaha o přejmenování ulic Ruská a M. Koněva dostala zcela vážně na stůl radním. Ti se ale chtějí nejdříve zeptat lidí, kteří v těchto ulicích žijí. Jejich názor prý budou respektovat.

Přejmenovat ulici totiž není jen tak. Například v České Lípě se proti změnám zvedl silný občanský odpor. Pokud ulice změní název, musejí si vyměnit doklady všichni lidé, kteří tam mají hlášený trvalý pobyt, firmy si zase musejí změnit adresu sídla zapsanou v rejstříku a také třeba přetisknout firemní materiály.

V Jičíně se radní rozhodli vypsat anketu, do níž se mohou zapojit lidé i právnické osoby, kteří mají v ulicích Ruská a M. Koněva bydliště nebo sídlo. „Změna názvu dosud není na pořadu dne. Jde o dotazníkové šetření, kdy se Jičín chce zeptat tamějších obyvatel a firem, zda si přejí změnu názvu,“ vysvětlil tento krok mluvčí města Jan Jireš.

Anketa proběhne pouze v ulicích Ruská a M. Koněva, a to v období od 25. dubna do 13. května. Tamní obyvatelé dostanou anketní lístek v obálce se jménem do poštovní schránky, a pokud se chtějí zúčastnit, musejí vyplnit celé jméno, adresu bydliště a datum narození. Je tedy zřejmé, že hlasování bude umožněno jen lidem, kteří mají v ulicích hlášený trvalý pobyt. Anketní lístek pak vhodí do urny, která bude pro ulici Ruskou umístěna u podatelny městského úřadu v bývalém Arisu. Pro ulici M. Koněva bude hlasovací místo v restauraci U Všech čertů.

Ankety se mohou zúčastnit i firmy (podnikající fyzické osoby a právnické osoby). Podmínkou je, že v daných ulicích mají sídlo nebo provozovnu. Anketní lístek obdrží do svých datových schránek. Hlasovat mohou elektronicky přes datovou schránku nebo vhozením vyplněného lístku do urny.

„Důvodem dotazníkového šetření je současná mezinárodní situace s poukazem na rusko-ukrajinský konflikt a na historickou zkušenost Československa. Město Jičín chce znát názor obyvatel a firem bydlících či působících v těchto ulicích, neboť změna názvu ulic je fakticky změnou adresy, s čímž jsou spjaté administrativní povinnosti i náklady. Názor občanů bude proto zcela směrodatný,“ uvedl mluvčí města.

Pokud se většina účastníků ankety vysloví pro zachování nynějších jmen ulic, nedojde k žádné změně. V opačném případě se stanovisko dostane na stůl městským zastupitelům, kteří mají rozhodování o jménech ulic v kompetenci. Jaká nová pojmenování by eventuálně mohly zmíněné ulice nést, není v tuto chvíli jasné.

K úspěšné změně názvu ulice došlo v souvislosti s rusko-ukrajinským konfliktem nedávno v Praze, kde nechal magistrát pojmenovat část ulice před velvyslanectvím Ruské federace na ulici Ukrajinských hrdinů. Okolnosti tomu byly ale příznivější, protože kromě ruské a saúdskoarabské ambasády na tamní adrese není nikdo hlášen. (zan)