Dubnová přednáška Jičínské besedy je nazvaná Jak jsme jedli vtipnou kaši aneb Způsoby rekonstrukce stravy našich předků

26. 04. 2022 Zprávy « zpět

Jičín - Téma dubnové přednášky pořádané Jičínskou besedou bude zcela určitě blízké každému. Půjde o jídlo, které je nezbytnou podmínkou života všech organizmů na této planetě. Snad ale jen člověk povýšil tuto existenční nutnost na radost, umění, zábavu a také povolání. Kdy se tak stalo, nikdy přesně nezjistíme. Můžeme však odhadovat, že k formování smyslu pro kulinářství docházelo současně se vznikem prvních náboženských a rituálních představ. Příprava jídla, nikoli jen pouhá konzumace potravy, je tedy fenomén starý desítky tisíc let.

Vývoj přípravy jídla a kuchařských receptů je téma příliš rozsáhlé a proměnlivé, než aby se dalo obsáhnout v jedné přednášce. Proto se pozornost zaměří na vědecké analýzy a metody, jejichž prostřednictvím dokážeme potravu našich předků exaktně určovat, nebo alespoň odhadovat z archeologických a antropologických nálezů. Známou pravdu, že "jsme to, co jíme", spolehlivě odhalíme chemickým rozborem kostí a zubů člověka, díky němuž můžeme sledovat i jeho vývin a migraci v rámci celého světa. Analýzou zvířecího kosterního materiálu naopak dokážeme poměrně přesně sestavit seznam lovené nebo jinak využívané zvěře. A přes inventář nádob a nádobí se posuneme až k písemným nebo výtvarným pramenům, které jsou již tématem pro historiky.

S těmito a dalšími zajímavými skutečnostmi účastníky setkání seznámí v pátek 29. dubna v tradičních 18.00 v Porotním sále jičínského zámku antropoložka Marcela Horáková v přednášce nazvané Jak jsme jedli vtipnou kaši aneb Způsoby rekonstrukce stravy našich předků. Svůj výklad navíc doplní bohatou ukázkou antropologického materiálu, který si bude možné po skončení přednášky prohlédnout. Nenechte si tuto příležitost ujít! Pavel Kracík