Petr Heber slaví osmdesátiny. U této příležitosti jičínské muzeum pořádá výstavu v zámecké galerii

27. 04. 2022 Zprávy foto: 1 « zpět

Jičín - Sochař, restaurátor, a především tvůrce nápaditých objektů ze šrotu, kamene a dřeva Petr Heber slaví životní jubileum. U příležitosti jeho letošních 80. narozenin představí jičínské muzeum v zámecké galerii výstavu nazvanou Petr Heber: Objekty.

Vernisáž výstavy se uskuteční ve čtvrtek 28. dubna od 17 hodin v zámecké galerii. Úvodní slovo pronese Ivo Brodský. Zahraje Řehečské kvarteto, Pavel Krčmárik a Ivan Hejduk.

Retrospektivně pojatá výstava mapuje tvorbu Petra Hebera od samých začátků, tedy od roku 1964, až do současnosti.

Petr Heber vytváří objekty ze starých a vysloužilých předmětů. Jako dlouholetý restaurátor a konzervátor starožitného nábytku má vřelý vztah ke všem starým věcem, hlavně k poctivé řemeslné práci. Svojí tvorbou tak stírá hranici mezi uměním a řemeslem. Ke svému uměleckému vyjádření používá nejčastěji kov, dřevo a kámen, ale také rozmanité předměty z běžného života, které by jinak skončily na skládce. Recyklováním zdánlivě nepotřebných věcí do nových prostorových kompozic vytváří unikátní artefakty. Vznikly tak například dnes již proslulé motorky, roboti nebo fantaskní zvířecí či figurální plastiky.

Petr Heber se do povědomí veřejnosti zapsal nejen jako tvůrce nápaditých objektů, ale také díky jedné z prvních soukromých galerií v regionu, kterou pod názvem Galerie Na Hrázi řadu let provozoval.

Výstava návštěvníkům otevře dveře do autorova světa plného fantazie, vynalézavosti a řemeslné zručnosti. Navštívit ji bude možné od 29. dubna do 5. června. V sobotu 14. května se od 14.00 uskuteční komentovaná prohlídka, účastníky provede sám Petr Heber.

(TZ RMaG v Jičíně)

foto