Rekonstrukci kostela sv. Ignáce v Jičíně zkomplikoval růst cen. Stavba se prodraží a protáhne

07. 05. 2022 Zprávy « zpět

Jičín – Práce jako na kostele. Postupná rekonstrukce, která už po mnoho let probíhá etapovitě na jičínském chrámu sv. Ignáce, se zřejmě protáhne. Na vině je prudký růst cen ve stavebnictví a také celková hospodářská situace. Kostel patří římskokatolické církvi, na jeho obnovu přispívá stát i město Jičín.

„Oprava probíhá díky podpoře z programu záchrany architektonického dědictví ministerstva kultury. V důsledku úspor ze strany státu je podpora menší, na druhé straně zdražily stavební práce, takže realizační firma po prvních dvou etapách vypověděla smlouvu, protože není schopná pokračovat za původní ceny. Došlo k nové soutěži, cena je podstatně vyšší a zdá se, že ze zbývajících dvou etap se stanou etapy tři,“ popsal místostarosta Jičína Petr Hamáček.

Záchranné práce na kostele nyní pokračují rekonstrukcí střechy, město na ni letos přispěje 150 tisíci korun. Stejnou částkou přispívalo i dříve, vzhledem k nárůstu cen se však předpokládá, že nadcházející etapa oprav bude menšího rozsahu.

Rekonstrukce kostela sv. Ignáce probíhá po etapách za dlouhodobé podpory města. V první fázi rekonstrukce bylo nutné opravit věž, která byla ve špatném stavu. V rámci rekonstrukce byla v letech 2013 až 2017 sundána kovová báň. V následujících letech probíhala obnova nižší částí věže a v posledních letech se farnost zaměřuje na samotnou střechu gotického kostela. Zároveň se do rukou restaurátora dostaly věžní hodiny.

Kostel sv. Ignáce z Loyoly je ve vlastnictví Římskokatolické farnosti – arciděkanství Jičín. Je zapsán v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky jako nemovitá kulturní památka. Postaven byl na konci 13. století a je v Jičíně nejstarší. Do 20. let 17. století, tedy do časů Albrechta z Valdštejna, nesl označení kostel sv. Jakuba. Jeho jméno pak převzal nově vystavěný kostel u Valdické brány, a starší kostel dostal jméno podle sv. Ignáce, patrona jezuitského řádu. (zan)