Chátrající dům pod jezuitskou kolejí v Jičíně chce město přestavět na startovací byty. Zatím ale patří státu

23. 05. 2022 Zprávy « zpět

Jičín – Nové startovací byty pro mladé rodiny a zároveň opravený historický dům v městské památkové rezervaci. Dvě mouchy jednou ranou by mohli zabít v Jičíně, pokud se městu podaří získat od státu takzvaný dům kleriků, který svým vzhledem nedělá zrovna dobrou vizitku památkově chráněnému území. Třípodlažní stavbu v sousedství jezuitské koleje by radní v Jičíně chtěli získat k vybudování malometrážních nájemních bytů. Lze předpokládat, že by k tomu využili některý z dotačních programů.

„Dům na konci roku 2021 přešel rozhodnutím soudu o dědictví do vlastnictví státu. Město Jičín v souvislosti s koncepcí bytové politiky řeší nedostatek malometrážních bytů pro rodiny s dětmi v nepříznivé životní situaci a také startovací byty,“ informoval mluvčí města Jan Jireš. Jičín teď bude jednat s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, který má nemovitost ve správě. Město chce získat dům včetně pozemku, který k němu náleží jako zahrada.

„Získání do vlastnictví je možné, město však musí předložit odpovídající praktické využití objektu. Dům by proto mohl sloužit k naplnění koncepce bytové politiky města Jičína a mohly by zde vzniknout startovací byty pro mladé rodiny,“ uvedl Jireš.

Takzvaný dům kleriků byl prvním místem, kde sídlili jezuité po svém příchodu do Jičína. Součástí jeho pozemku je i historické městské opevnění. (zan)