Setkání Jičínské besedy bude věnované proslulé podkrkonošské léčitelce a jasnovidce Květoslavě Patočkové

29. 05. 2022 Zprávy « zpět

Jičín - Tajemné vize budoucích osudových událostí nebo téměř neuvěřitelná zázračná vyléčení, to vše dnes patří spíše do komiksových nebo fantasy filmů. Přitom ale ještě v 80. letech 20. století jste se dle mnohočetných svědectví mohli s tímto fenoménem "naživo" setkat na sousedním Semilsku. Řeč je o proslulé "semilské bábě", lidové léčitelce a bylinkářce nadané jasnovidnými schopnostmi, paní Květoslavě Patočkové, za kterou kvůli vyhlášeným schopnostem zajížděli do Semil nejen známí lidé, ale i někteří komunističtí potentáti, hlavně však tisíce a tisíce obyčejných lidí z celých Čech, kteří na ni dodnes vděčně vzpomínají.

Květoslava Patočková (1912–1991) se proslavila jak hlubokou znalostí bylin, tak jasnovidnými schopnostmi. Dokázala prý určit diagnózu od pohledu nebo na dálku, a dokonce i velmi konkrétně určit, co se dotyčnému v budoucnu stane. Její vize budoucích osudových zvratů, šťastných i tragických, byly velmi konkrétní a jejich naplnění dosvědčuje řada velmi důvěryhodných osob. Jednou z nich je i známý římskokatolický kněz a chartista Josef Kordík z nedaleké Železnice, který o jasnovidných schopnostech Květoslavy Patočkové hovoří s vážnou tváří a hlubokým respektem jako o jisté formě katolické mystiky. Neméně fascinující jsou i vzpomínky na léčitelské počiny Květoslavy Patočkové, jimiž dle četných svědectví dokázala pomoci i tam, kde se již moderní medicína chystala rezignovat.

Nesmírně působivý příběh a odkaz Květoslavy Patočkové připomíná aktuálně probíhající výstava v semilském muzeu. Její autor a muzejní historik Tomáš Chvátal zavítá do Jičína, kde v pátek 3. června v 18.00 v komornějších prostorách jičínské židovské školy (Židovská 100) seznámí posluchače s osobností, životem a dílem této nejslavnější podkrkonošské léčitelky a jasnovidky, s níž nejspíše přišli do kontaktu i obyvatelé Jičína a okolí.

Pokud je mezi vámi někdo, kdo byl pacientem paní Patočkové nebo uchovává na tuto slavnou léčitelku jakoukoliv vzpomínku, budou pořadatelé setkání velmi rádi, když se přijdete o své cenné vyprávění podělit. Všichni jste zváni na velmi zajímavý večer. Pavel Kracík