Jména ulic Ruská a M. Koněva přijdou na stůl jičínským zastupitelům. Tamní obyvatelé změnu nechtějí

31. 05. 2022 Zprávy « zpět

Jičín – Přejmenovat ulice Ruská a M. Koněva? Jejich obyvatelé mají jasno, pro změnu se v nedávné anketě vyslovilo jen dvacet z nich. Jičínští zastupitelé by měli o přejmenování ulic rozhodovat v druhé polovině června, radnice ale očekává, že v souladu s názorem respondentů návrh zamítnou.

„Občané a firmy v anketě jasně deklarovali, že si změnu názvů nepřejí,“ konstatuje mluvčí města Jan Jireš. Anketu město vypsalo na základě několika málo občanských podnětů, které v souvislosti s konfliktem na Ukrajině reprezentují snahy zbavit se místních jmen inspirovaných ruským místopisem nebo osobnostmi. V Jičíně mohli v anketě hlasovat jen lidé a organizace s pobytem nebo sídlem v uvedených ulicích.

V ulici M. Koněva radnice nechala roznést 111 anketních lístků, účast byla méně než poloviční, zapojilo se 54 hlasujících. Přejmenování ulice si přálo jen 14 z nich, zbytek byl proti a jeden hlas neplatný. V ulici Ruská bylo rozneseno 237 lístků, z toho 98 bylo odevzdáno, účast je tedy ještě nižší. Pro přejmenování ulice však hlasovalo jen šest účastníků, zbytek byl proti. „Při sčítání vyplněných anketních hlasů bylo kontrolováno, že hlasy jsou skutečně od rezidentů. Na základě výsledku rada doporučuje zastupitelstvu města, aby zamítlo došlé podněty občanů vyzývající ke změně názvů ulic,“ konstatoval Jireš. Veřejné zasedání zastupitelů se uskuteční ve středu 22. června.

Pojmenování ulic je sice v kompetenci zastupitelů, každá změna ale přináší komplikace hlavně lidem a firmám, kteří tam žijí nebo podnikají. Pokud ulice změní název, musejí si vyměnit doklady všichni lidé, kteří tam mají hlášený trvalý pobyt, firmy si zase musejí změnit adresu sídla zapsanou v rejstříku a také třeba přetisknout firemní materiály.

K úspěšné změně názvu ulice došlo v souvislosti s rusko-ukrajinským konfliktem nedávno v Praze, kde nechal magistrát přejmenovat část ulice před velvyslanectvím Ruské federace na ulici Ukrajinských hrdinů. Naproti tomu například v České Lípě se proti změnám zvedl silný občanský odpor. (zan)