První hvězdou letošního festivalu Hudba z ráje bude klavírista Ivo Kahánek. Koncert se koná v Jičíně

02. 06. 2022 Zprávy foto: 1 « zpět

Jičín - Prvním hvězdným účinkujícím letošního festivalu Hudba z ráje bude klavírista Ivo Kahánek, držitel mnoha ocenění, včetně ceny BBC Awards za nejlepší nahrávku nebo nedávno Ceny Anděl. Společně se sopranistkou Karolínou Cingrošovou vystoupí 10. června v Jičíně v programu nazvaném From Broadway to Hollywood and back, který je složený ze skladeb E. W. Korngolda a G. Gershwina. Koncertní program, který se uskuteční v Porotním sále, bude mít v Jičíně premiéru. Po skončení je naplánovaná beseda s umělci, kterou povede moderátor a ředitel festivalu Hudba z ráje Václav Žmolík.

Vstupenky lze koupit v MIC Jičín na Valdštejnově náměstí, v MIC Sobotka na náměstí Míru, případně na místě před koncertem. (red)

prohlédnout stránky festivalu Hudba z ráje

Několik otázek renomovanému interpretovi položil Václav Srbek

Dovolte, abych začal gratulací k získání Ceny Anděl. Co pro vás toto ocenění tentokrát znamenalo?

Děkuji! Musím říct, že tentokrát to pro mne bylo opravdu velké překvapení, protože je to po pouhých dvou letech už můj druhý Anděl, a nečekal jsem, že porota opět ocení mou nahrávku. Navíc konkurence byla skvělá! Tím spíš mám velkou radost, že se nahrávka líbí hudebníkům i fanouškům, a ještě radši teď vzpomínám na ty hodně hektické tři a půl měsíce nahrávání.

Předpokládám asi správně, že s hudbou George Gershwina jste se za roky své kariéry už setkal, ale co hudba E. W. Korngolda?

S Korngoldem, i když není tak známý jako Gershwin, mám kupodivu docela bohatou, a navíc nedávnou zkušenost: společně s Janáčkovým kvartetem jsme před dvěma lety nahráli pro americkou společnost Kentaur jeho Klavírní kvintet - skladbu krásnou, ale velmi interpretačně obtížnou.

Máte nějaký vztah k Českému ráji, konkrétně k Jičínu?

Český ráj mám moc rád - jezdím tam prakticky od začátku svých pražských studií, takže třeba Hruboskalsko či Kozákov (kde jsem byl několikrát i na kole) znám důvěrně. A také Jičín mi není vůbec neznámý - můj první koncert tam se odehrál, tuším, už v roce 2005 a naposledy jsem zde hrál dokonce na podzim 2021. Je to překrásné město, které si skutečně zaslouží přídomek "pohádkové".

Jak se těšíte na spolupráci s Karolínou Cingrošovou?

Těším se moc! S Karolínou se znám z kurzů v Litni a již tehdy se mi s ní hrálo výborně. Navíc jí tento repertoár velmi sedí, takže očekávám krásný zážitek.

foto