Skládkování v Jičíně skončilo v kladných číslech. Polevit v třídění odpadu ale není namístě, podmínky jsou rok od roku přísnější

07. 06. 2022 Zprávy « zpět

Jičín – Lidé v Jičíně dobře třídí odpad. Tak by se dala vyložit bilance odpadového hospodaření za letošní první čtvrtletí, alespoň co do finančních výsledků. Město zaplatilo na povinném poplatku za skládkování směsného odpadu méně, než se mu za skládku v Libci vrátilo od státu.

Za měsíce leden až březen odvedl Jičín na poplatku 600 tisíc korun, vratka ze Státního fondu životního prostředí činí 896 tisíc.

Poplatek je vyměřen podle množství vyprodukovaného odpadu. Za takzvaně využitelné odpady je nyní vyměřen poplatek ve výši 900 korun za tunu a každý rok roste, až dospěje ke konečné sazbě 1850 korun za tunu v roce 2030. Poplatek za zbytkové odpady činí 500 korun za tunu. Je také stanoven limit produkce odpadu na jednoho obyvatele, ten nyní činí 190 kilogramů na hlavu ročně. Po překročení spadne převis do vyšší sazby poplatku. Stát tak chce přimět obce k intenzivnějšímu třídění. Z vybraných peněz se má v budoucnu čerpat na rekultivace skládek.

„Jakkoliv je bilance nyní příznivá a jde o dobrou zprávu, není správný čas polevit v separaci odpadů. Zákon totiž podmínky postupně zpřísňuje, a to až do roku 2030. Obyvatelé Jičína si každopádně zvykli třídit odpad a město Jičín bude dále separaci podporovat. Pro letošní rok se tedy například plánuje výstavba podzemních kontejnerů na Lidickém náměstí,“ komentuje situaci mluvčí města Jan Jireš. (zan)